Прибирането на лавандулата приключи в четири от общо 8-те добруджански общини. До момента стопаните са ожънали зелената маса от близо 58 000 дка. Остават за прибиране още 20 000 дка с ароматната билка. 

Страсти в лилаво

Горещото и сухо време благоприятства почти денонощната жътва, защото тогава маслото се качва към съцветията, разясняват земеделски стопани. Въпреки това добивите са по-ниски от очакваните. Между 2 и 6 кг от декар е полученото количество в дестилериите след изваряване на лавандуловия цвят. Само в отделни стопанства добивите са малко по-високи, но те са изключение, смятат още производителите.

Средно 533 кг от декар е зелената маса, която влиза в производствените казани.

Лавандулата е специфична култура и изисква познания, категорични са земеделски стопани, които вече десетилетие отглеждат етерично-маслената култура. Според Иван Петров от село Змеево има много лимитиращи фактори при формирането на добива.

Влияние оказват ниските пролетни температури по време на залагане на цветоносите, периодът на цъфтеж и жътва, натрупаните часове слънцегреене и влажността при прибиране на реколтата. 

През настоящата стопанска година станаха ясни още проблеми – имаше нападения от скакалци и бяха установени нематоди в почвата. Неприятелят изгризва цветовете на лавандулата, а паразитът дори може да изсуши насажденията и да ги компрометира. Единственият изход от това е изкореняването и разораването на лавандуловите полета.

Сушата се отрази и върху етерично-маслената култура. Новите и по-младите насаждения с лавандула през пролетта не издържаха на климатичните предизвикателства и изсъхнаха. 

Все още производителите са в очакване на крайна цена на лавандуловото масло. Още в началото на жътвената кампания от Асоциацията на производителите на етерични масла не бяха оптимисти, че тя ще се повиши. Една от причините е залежалото количество от добива още през 2018 г.