Прогнозите за спукване на лилавия балон се сбъднаха. Още през лятото на 2019 г. стана ясно, че цените на маслото няма да достигнат нивата от предходната 2018 г.  250-280 лв./кг бяха цени-мираж, цени-мечта, за които никой не беше и сънувал. И както става, „много хубаво не е на хубаво”.

Производител на лавандула: Пазарът е изключително предпазлив в момента

Изкривените реалности с високите цени на маслото и липсата на икономическа логика направиха „мечешка” услуга на стопаните, заели се изцяло със земеделие, запретнали ръкави и избрали земеделието за своя съдба с всичките й плюсове и минуси. Защо? Защото се поведоха неконтролируемо към създаването на повече и повече трайни насаждения в Добруджа.

Хора, неразбиращи от земеделие, с различни професии, влязоха в сектора и поискаха бързи и лесни пари.

Всичко се правеше без предварително проучване на технологията на отглеждане, на пазара на лавандулово масло, на почвено-климатичните условия. Площите с лилавата билка скачаха ежегодно в Добричко, а след ценовия бум от 2018 г. почти се удвоиха и стигнаха малко под 72 000 дка.

Статистиката на Министерството на земеделието не лъже: 71 239 дка през 2019 г., почти 40 000 дка през 2018 г., а няколко сезона по-рано лавандулата е била едва 7000 дка. За четири години нарастването на площите е повече от десет пъти. В момента площите в Добричко наближават 79 000 дка. Сериозното увеличение доведе до проблеми и дръпна цените надолу.

2019 г. беше белязана от разочарования – ниски цени и … ниски добиви.

Само в отделни дестилерии се чу за 8-9 кг масло от декар. През есента на 2019 г. вече се стигна до цени от 50-55 лв./кг масло – пет пъти по-малко в сравнение с година по-рано. 2020 г. дойде с жестока суша, която порази пшеницата – културата, заемаща най-много площи в Добруджа. Лавандулата също беше засегната, особено младите насаждения, които започнаха да съхнат.

В момента Добруджа ухае на лавандула. Масово се жъне, но добивите отново са ниски - от 2 до 6 кг/дка масло.

Голямото неизвестно в уравнението е цената, за която всички признаци сочат, че ще се срине.

Един от белезите е залежалото количество лавандулово масло още от 2018 г. Тогава някои производители решиха да надхитрят пазара, прибраха стоката и седнаха да чакат нива от 300 лв./кг. Това не само че не се случи тогава, няма как да стане и сега. 

Масовото залитане към лавандулата ще има още сериозни последствия. Стана ясно, че по полетата има насаждения с некачествен разсад. Туфи в различен нюанс на лилавото и с различна големина показват пъстър сортов състав, съжителстващ на едно място. Всеки сорт лавандула има различни показатели за качество и количество и смесването им в една нива само допринася за „славата” на добруджанското лавандулово масло.

Стана ясно и още нещо – появиха се болести и неприятели. Специалисти смятат, че установените в отделни полета паразити също тръгват от некачествения разсад, производството на който остана без контрол през годините. Отрезвяването е жестоко.

Най-сериозният показател, че настъпва промяна в сектора, са продажбите на земя с готови лавандулови насаждения.

Оферти се появиха още през зимата,а на места започна и изкореняването на лавандула. Още преди жътвата се обявиха за продажба парцели с по 20,40 и 50 „лилави” декара на цени от 2100 до 3200 лв./дка. Как и дали ще се купят, остава да разберем.