Три от четири проби на предлагано в търговската мрежа българско розово масло се оказват фалшификат, показва репортаж на Нова телевизия.

Българската роза: 40% несъбрана и с 40 % по-евтина тази пролет

След направени лабораторни изследвания илиза, че в мускалчетата има синтетични добавки и изкуствени аромати или вносни масла с подобен състав, но със значително по-ниски цена и качество вместо традиционния български продукт, символ на страната ни.

Разследването открива, че в търговската мрежа се предлагат китайски или турски масла, които се представят като български.

"За да се нарича българско розово масло, продуктът трябва да отговаря на всички изисквания, разписани в държавния стандарт. Българското розово масло е световен еталон за качество – съчетанието на роза дамасцена с климата и почвата в Розовата долина го правят едно от най-добрите розови масла", разказва розопроизводителят Марин Тодоров, който отглежда масиви в казанлъшкия край.

Ментето на пазара трудно може да бъде разпознато, но критерии за това остават цената и доброто име на производителя. За съжаление, се разчита на това, че потребителят няма да тръгне за изследва единия грам розово масло в мускалчето.

Мускалче, което струва под 20 лв., най-вероятно не е розово масло, коментира Веселина Ралчева, производител и преработвател на българска маслодайна роза

Веселина Ралчева: „Установихме, че има страни в чужбина, в които се предлага много повече българско розово масло, отколкото реално е регистрирано като изнесено от България. Очевидно се купува масло от Турция, Иран, Мароко, което най-вероятно се смесва и с българско розово масло, за да може да се получи някакво по-прилично качество, и се продава като българско."

Сметките на бранша показват, че фалшификатите могат да се продават от 1000 до 2000 евро по-ниско от редовната цена на пазара.

"През последните години се забелязват много масла с неясен произход, внос от други страни, които се обявяват за продукт със съдържание на българско розово масло. Това е некоректно. Част от некоректните практики се въвеждат с промяна на словореда в наименованието им като например „розово масло от България”, „продукт с българско розово масло”, коментира Венелин Георгиев от Националния институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла.

Според държавния стандарт в момента българското гюлово масло се добива от роза Дамасцена чрез дестилация. Опитите за производство на фалшиво българско розово масло трябва да бъдат пресечени от Закона за маслодайната роза, се казва още в репортажа.