Сушата на Североизток е на път да унищожи реколтата от слънчоглед и царевица. Общо над 1 млн.800 хил. дка са засети през тази пролет в Добричка област.

Зърнопроизводители: Жътва на царевица няма да има

След като жестокото засушаване провали пшеницата в най-благодатния регион на страната, сега е на път то да рефлектира и върху площите с пролетни култури. 

„Сушата си казва думата! Положението е много зле и при царевицата, и при слънчогледа”, коментира земеделският стопанин Мартин Маринов от село Дропла, община Балчик. „Основният проблем е, че няма влага. Всъщност проблемът тръгна още преди 2 години, когато започнаха продължителните засушавания, следвани от зима без сняг”, анализира младият производител. 

През последните лета в Добричка област климатът става пустинен и в продължение на месеци няма дъжд. Това обаче е последвано от мека и топла зима без снежна покривка. Липсата на зимна влага се оказва фатално. „Възлагахме надежди на пролетниците, тъй като при пшеницата прибрахме под 200 кг/дка. Сега обаче и двете култури страдат от сушата”, допълва още Мартин.

Зърнопроизводител: "Зимата не може да бъде заменена. Нямаме ли истински сезони, няма как да се получи добра реколта!”

Картината е тежка не само в крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик, в които сушата се разгаря с пълна сила, но и в регионите на общините Тервел, Крушари, Ген. Тошево, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Опасност за пролетните култури е и традиционният за региона суховей, който през август е в състояние да изгори посевите. Горещите ветрове допълнително увреждат растенията. Вредното им въздействие беше усетено и при пшеницата, която при високите температури в комбинация с нажежените вихрушки беше превърната в слама. Добивите от царевица и слънчоглед ще спаднат, категорична е още Радостина Жекова. 

„В общините Шабла, Каварна, изобщо край морето положението е много сериозно. Там е тотална суша!”, обобщи от своя страна Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации. Той сподели, че при наблюденията си в региона в полетата на кооперативите вече има поражения по растенията, които ще рефлектират върху очакваните добиви.