С много усилия намерихме един свободен ресурс, който успяхме да включим към схемата за хуманно отношение към животните и секторът ще бъде подпомогнат“, обяви зам.-министърът на земеделието Крум Неделков по време на среща със Съюза на птицевъдите, съобщават от пресслужбата на ведомството.

Изкупни цени на млякото

С 3 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът по „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“. Птицевъдите също се оплакват от поскъпването на царевицата, пшеницата и индустриалния ток. От бранша заявяват, че продукцията много често се реализира под себестойността й. 

„Те поясниха още, че към момента няма проблем с ликвидността, защото предприятията взимат кредити. Има сигнали, че по-малки фирми вече имат трудности, а по-големи са принудени да освобождават резерви, за да покриват разходите си”, заявяват от МЗХГ.

Крум Неделков: Подготвен е доклад до министъра на земеделието, храните и горите за промяна в структурата на бюджета на Българска агенция по безопасност на храните. 

По този начин ще бъдат осигурени 3,5 млн. лева, необходими за обезщетение на стопани за принудително умъртвяване на животни с цел ограничаване на инфлуенца, обясни зам.-министърът. Средствата не са били предвидени в бюджета на БАБХ за 2021 г. и до момента не е било възможно изплащането на обезщетения към стопаните.

По време на срещата е обсъдена и темата за възстановяване на мониторинга и контрола на яйца, птиче месо и субпродукти при вътрешната търговия с Полша по отношение на болестта Салмонела. От браншовата организация на птицевъдите имат съмнения за внос на месо със съмнително качество, което е и на дъмпингови цени и са категорични, че извършването на мониторинг е неформален начин да се подкрепят местните производители. По думите им българските предприятия са взели всички мерки, за да гарантират качеството на продукцията, като повечето имат собствени лаборатории.