Един от проблемите на овощарите е разрешен. За това съобщи за Агри.БГ Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз. 

ДФЗ одобри 6 млн. лв. за зимни пръскания

Всичко започва, когато активното вещество тирам е забранено за прилагане като фунгицид в овощните градини. 

“Тогава костилковите останаха без втори фунгицид, с който да се борят срещу ранното кафяво гниене. Ние имаме право на две пръскания напролет. Но, гамата, която се предлага на пазара е само от медни препарати”, обясни Търпанова. 

Стопаните, отглеждащи трайни насаждение могат да кандидатстват за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”. Ако обаче не могат да приложат втори фунгицид, овощарите не могат да усвоят средствата, които им се отпускат от държавата. Затова те прилагат два пъти препарат с мед. 

“В тази връзка през мината година подадохме искане до БАБХ и от агенцията разрешиха на браншовите организации да получат право да ползват препарати за растителна защита с активно вещество каптан”, информира Търпанова и добави: “Досега, на практика, производителите го използваха без той да има регистрация и то основно заради програмата за зимни пръскания, за да може да бъде включен като втори фунгицид”. 

В актуализираната схема на БАБХ е включено това активно вещество, за да могат производителите да използват препарата за ранното кафяво гниене, който се прилага на фаза преди цъфтеж.