В Добричка област еднодневните трудови договори в земеделието се увеличават до 11 896 в края на август, съобщиха за БТА от Инспекцията по труда.

По-добри работници на полето ли са роботите?

От началото на годината 72 земеделски стопани са се възползвали от възможността да наемат работници за ден за сезонна работа. За осеммесечието на миналата година 49 земеделски производители са сключили 7171 договора за краткотрайна селскостопанска работа, сочи сравнението.

От Инспекцията по труда напомнят, че договорите могат да бъдат регистрирани онлайн като на земеделските стопани се предоставят потребителско име и парола за достъп до системата. Договорите могат да бъдат заверявани и в инспекцията по местонахождението на имотите.

В същото време броят на еднодневните трудови договори в селското стопанство на територията на Хасковска област е спаднал драстично. От началото на годината те са общо 11 400, което е с 5000 по-малко в сравнение със същия период миналата година, съобщи директорът на Инспекцията по труда в областния център Петър Андреев.

По негови думи причините за това са няколко. Едната са неблагоприятните метереологични условия като градушки, заради които е пропаднала голяма част от реколтата в ясно изразени земеделски райони като Харманли, Любимец и Свиленград.

Друго явление е масовата ежедневна миграция на работна сила към Северна Гърция и ангажименти към тамошни работодатели също в селското стопанство заради по-високите възнаграждения. Наши служители са ставали свидетели как микробуси събират по селата сутрин работници за южната ни съседка, а вечер ги връщат, уточни Андреев.

Трета причина била обстоятелството, че големите фирми в лозаро-винарството в региона са назначили хора на временни трудови договори за сметка на еднодневните.

През септември Инспекцията по труда ще извършва масови проверки по гроздобера, продължава и контролирането на строителния бранш, посочи още Андреев.