В началото на пролетта пчеларите традиционно отчитат състоянието на пчелните семейства след зимния период. Финалната статистика за тази година ще може да се направи през април, но на места вече се забелязва недостатъчно изхранване и заболявания, поразили пчелните семейства.

Ненормалните състояния в живота на пчелните семейства

Пред Агри.БГ председателят на Областния пчеларски съюз, доц. Юлиян Станчев споделя за актуалното състояние на пчелните семейства у нас.

Доц. Юлиян Станчев: "Отчитаме вече определени загуби. Някъде около 20-30% от семействата по различни причини са загубени. В края на април ще знаем какво количество от засегнатите семейства е успяло да се възстанови."

Има нанесени щети от болести като нозематоза и вароатоза,  отбелязва пчеларят.

Пчелар за пръскането: По-добре наземно, отколкото авиационно

Не липсва и синдромът на празния кошер, отчитат от бранша. Тревожна е липсата в десетки пчелини, където има всички нужни условия за здравословното отглеждане на пчелите, но въпреки това тях ги няма.

Топлата зима, от една страна, не притесни пчеларите, но от друга, провокира ранен летеж, което не е добре за тях.

Доц. Юлиян Станчев: "При топлата зима се увеличава летежът, което означава, че пчелите изразходват хранителните си запаси, за да летят. Донякъде смъртността се дължи и на липса на храна. Понеже натрупаните през летните месеци запаси не бяха достатъчни навсякъде, това доведе до липса на прашец за зимното изхранване.

Разреден украински и китайски мед обезсърчава пчеларите

През февруари са осъществени мероприятия по подбудително дохранване на пчелите от стопаните, за да се развият достатъчно за първата си паша.

На този фон, данните от ЕС подредиха страната ни на трето място по най-евтин мед в Европа. Сегашните стойности на изкупните цени при меда у нас на места достигат 3 лв"В цените на меда се отчита малко повишение, но то е твърде недостатъчно. Просто нямаме добър пазар, външна търговия", заключава доц. Юлиян Станчев.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчелар: През зимата пчелите не загиват от студ, а от глад

Ограничават времето за пръскания

 За пчеларите: Залесяват с медоносни дръвчета в Добруджа