Новата заплаха за пчелните семейства си има име и то е Нозема Церана. Доскоро смятана за мит или по-рядко срещана болест, днес пчеларите трябва да бъдат сигурни, че тя съществува и у нас. Това става ясно от първото българско изследване за болестта, съобщи pushalka.com.
 
 
До момента пчеларите се бореха с болестта нозематоза (Нозема Апис) чрез биологични средства. Това заболяване бе по-скоро сезонно и отшумяваше през пролетта. За разлика от него обаче, Нозема Церана е много по-агресивна и протича през цялата година.  Болестта отслабва пчелите като понижава техния имунитет към други заболявания.
 
Симптомите
При едно от изследванията на синдрома на празния кошер, 100% от пробите показват наличие на Нозема Церана, пише още изданието.
 
И двете болести се смятат за проблем при недохранване и липса на нужните на пчелите хранителни вещества. Докато Нозема Апис се наблюдава по-често при пчели с бедна диета, Нозема Церана отслабва дори силни семейства до смърт. Биопрепаратите, които действат донякъде при старата болест, нямат почти никакъв ефект при Церана.
 
Това, което най-често се наблюдава, е пчелни семейства, които се топят дори по време на обилна паша. Картината е характерна за райони с еднообразна растителност, където липсват нужните за имунната система на пчелите вещества. 
 
Причините
Според pushalka.com вносът на пчелни продукти в България от Китай, Украйна и други страни, е именно причината за болестта, която до преди години, се смяташе за далеч по-екзотична.
 
Особено опасни са пчелният прашец, восъкът и медът, които не се изследват за болести преди да бъдат внесени в страната. Същите стоки влизат в страната със съмнителни документи или по-скоро фалшиви. Така в България се внасят пчелни продукти, които никога не са отговаряли дори на минималните изисквания.
 
 
У нас изискванията към родното производство са в пъти по-високи, отколкото в която и да било друга държава, а в същото време има занижен контрол при вноса - на практика такъв не съществува, подчертават от пчеларската мрежа.
 
Докато в България се правят изследвания и антибиотиците са строго забранени, в страни като САЩ, Китай и Украйна, използването на антибиотици е не само разрешено, но и се насърчава.
 
Пчеларите в България се борят чрез био методи с болести, които в останалите държави се подтискат чрез антибиотици.
 
От Нозема Апис към Нозема Церана
Взети са 108 проби от пчелни семейства от различни части на страната (Южна, Северна и Западна България).
 
 
Нозема Церана е открита при 77.2% (34 положителни от общо 44 проби) в област Русе, област София - 64.3% (18 положителни от общо 28 проби), докато тези от планинските части са с най-малка опаразитеност – 13.9% (5 положителни от общо 36 проби).
 
Заразени с Нозема Апис и/или в комбинация с Нозема Церана не са открити в нито една проба. Това предполага, че Нозема Церана е доминиращият вид при пчелите в България.