Директните продажби на мляко могат да позволят на една кравеферма да се развива, но не точно в този вид на Наредба 26. Това мнение сподели пред камерата на Фермер.БГ Ради Бъчваров от великотърновското село Правда.

Той има 45 крави, които отглежда във ферма 1-ва категория.

Модернизацията на фермата му е отнела няколко години и смята, че трудно фермите, които все още не са успели да покрият изискванията, ще успеят да го сторят до края на тази година.

Доилната инсталация е изградил на три етапа, като сам е набавял средствата в размер общо на 24 хил. лв.

Относно новата наредба за директните продажби фермерът смята, че тя до някъде ще натовари допълнително финансово производителите, особено в частта си за продажби чрез млекомат.
[news]
Освен това Ради Бъчваров смята, че трябва да има възможност за директна доставка до дома на купувача. Когато наредбата се е обсъждала, Бъчваров е внесъл това свое предложение в МЗХ, но от там му отговорили, че „Доставката по домовете на крайния потребител има висок риск“. Този риск, според фермера, обаче, съществува и при доставката от фермата до мандрата.

Животновъдът едновременно продава директно, както и на мандра в град Габрово. Признава, че директните продажби му помагат да реализира млякото на по-висока изкупна цена. Това му позволява да има средства за осигуряване на храна за животните и да се разплати с работниците си. Може да задели нещо и за себе си.

Изкупната цена на мандрата е 60ст/л. Тази цена „не е нищо“, ако искаш да инвестираш в млекопроизводството, смята животновъдът. Ето защо той посочва, че европейските субсидии са крайно необходими. Обещаните средства от МЗХ фермерът е получил и с тях ще си върне разходите за храна на животните, която е набавил още през лятото. Другата част ще вложи в генератор, тъй като в селото често спират тока и когато това се случва, той ще може спокойно да дои животните.

Цената на литър мляко, според Ради Бъчваров, трябва да е поне 1 – 1.10 лв/л, за да може една добре стопанисвана ферма, да направи възпроизводство и да инвестира. Именно на такава цена фермерът реализира директните продажби.

Повече вижте във видеорепортажа на Фермер.БГ в стопанството на Ради Бъчваров:



 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!