По отношение на директните плащания вървим по график. Тук няма да има стресове, но по отношение на екологичните мерки има много какво да си говорим, като ние ще претендираме за опростяването им пред Европейската комисия (ЕК). Това каза службният министър на земеделието Явор Гечев.

Всичко за Кампания 2023

"Искаме първо да дадем кешови пари от украинската помощ, за да имат стопаните средства. А след това ще правим и другите разработки. Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) ще тръгне в срок. По него имаме близо 250 милиона средства -  по отношение на техника, включително и екологичните неща, които допринасят за стопанството.

НПВУ като документи е готов. Гответе се и очаквайте този прием. Първо защото ще е лесен, второ, защото ще има достатъчен ресурс. 

Очаквайте приятни изненади. Но преди това ще има яснота за проектите по подмярка 4.1 и фермерите, които са отпаднали, ще имат възможност да кандидатстват по НПВУ веднага", добави Гечев.

По думите му от земеделското министерство вече базово са готови с технологичните карти.

"Няма да събираме още консултативните съвети. Първо ще изпратим технологичните карти на земеделските производители, за да ги проверят и тестват. А след това ще ги изпратим към Селскостопанска академия.

Имаме искания и от предишната Комисия по земеделието за промени в Стратегическия план. За мен трябва да има един по-широк поглед. Приветствам този дебат", добави Гечев.