След като преди месец ДФЗ обяви, че търси нови шефове на областни дирекции в Хасково, Ямбол, Сливен, Перник и Кюстендил, на 15 март стартира нов конкурс за длъжността директор, но този път на звеното във Велико Търново. Временно изпълняващ дейността е Цветан Иванов. 

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

До 28 февруари начело на дирекцията във Велико Търново бе Тодор Тодоров, който бе на тази позиция още от 2014 г. Заповедта за освобождаването му от длъжност е получено чрез куриер в кметството в село Джулюница, където живее. Тя е подписана от Борис Михайлов – вече бивш изпълнителен директор на ДФЗ.  

Според Тодоров причините за уволнението му са политически и той ще обжалва заповедта във Великотърновския административен съд. Убеден е, че ще спечели, защото от лятото насам около двадесетина директори на Фонда по области са били уволнени по този начин и повечето от тях са спечелили делата.  

Тодоров твърди, че нееднократно е сигнализирал за корупционни практики в системата на ДФЗ и даде следния пример:  

„Земеделски производител, преработвател, беше изнудван за 100 хиляди лева, но вместо дирекцията бързо да си свърши работата и да провери всички обстоятелства, тя му спря плащанията не само по този проект. Неговият случай „се влачи“ почти година, докато му платят сумата. През това време е възможно тези, които проверяват, да влязат в контакт и да си поискат пари“, твърди бившият областен шеф по земеделие, цитиран от БНР.  

Друга причина за уволнението му вероятно е съдействието на компетентните органи при проверка на организирана престъпна група във Великотърновско. Става дума за държавен служител и земеделски производител, които са в схема за аренда на земи с фалшифициране на подписите на собствениците на имоти. За тях разследваният арендатор получава субсидии.