Текстовете в Закона за енергията от ВЕИ, които водят до промени в Закона за опазване на земеделските земи не са минавали през земеделската комисия в Народното събрание.

Четете още: По-малко документи за плащане и по подмярка 4.2

 

Те са необосновани, включително от гледна точка на конституционосъобразността и трябва да бъдат преразгледани. Това стана ясно от думите на председателят на Земеделската комисия в Парламента Десислава Танева пред Националното радио. За промените държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд. 

Промените в Закона за ВЕИ са приемани набързо заради сроковете и условията по Плана за възстановяване и устойчивост, като измененията са влезли между двете четения. Десислава Танева е категорична, че текстовете следва да се преразгледат.

„Промяната е направена без какъвто и да е количествен анализ – на ресурса като земя, на обема енергия, който е възможно да бъде произведен и продаден", каза още Танева. Тя възрази срещу подхода "вместо да произвеждаме храна, да стимулираме инвеститорите да произвеждат енергия върху пета категория земи" и прогнозира, че ще има мнозинство скандалните текстове да бъдат променени. 

Отварят пътя към фотосинтеза за животновъдството, коментира и Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той припомни, че от години алармират как пасищата се заемат от фотоволтаици. Според него вече хиляди декари за ВЕИ паркове се отдават на концесии за над 20 години. "В момента в България има може би над 50 000 такива, като от тях над 95% са върху пасища. Буквално вече няма никаква пречка всевъзможни земеделски земи да бъдат превръщани във фотоволтаични паркове. Какъв е ефектът за държавата? Дали държавата иска да поощрява екологично, природосъобразно животновъдство, като отнема пасищата на животновъдите и ги дава в ръцете на корпоративния бизнес?", пита той.

"Това, което политиците направиха тихомълком, скришом е да свалят да се изгражда ВЕИ на седма, шеста и пета категория земя. Може би над 50% от територията на страната е пета категория. На нея може да се отглежда абсолютно всичко! Масово площите, които се обработват са трета, четвърта, пета и шеста категория", коментира Радослав Христов от Асоциацията на зърнопроизводителите.

"За мен е престъпление да се изграждат фотоволтаици и всякакви видове ВЕИ-та върху такава плодородна земя! Обиколил съм по-голямата част от Европа – никъде няма такова страшилище, каквото е в България – стотици хиляди декари с фотоволтаици. Не знам защо това се допусна", коментира още Христов. Според него промяната е направена именно през преходни и заключителни разпоредби на Закона за ВЕИ, "за да не се види".