Новата българска реколта от пшеница вероятно ще повтори резултата от миналата година, когато земеделците прибраха 5,401 млн. тона от стратегическата зърнена култура. 

Кооператор: Отводнителните канали си остават проблем

„Страната ни очаква поредна добра година в зърнопроизводството, като по прогнозни данни общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 млн. тона“, каза министърът на земеделието Десислава Танева.

Днес тя даде старт на жътвената кампания в община Сливен.

Десислава Танева допълни, че според обследванията на областните дирекции „Земеделие“ посевите са в добро състояние, а на реколтиране в цялата страна подлежат 11 340 000 дка. За сравнение миналата година площите бяха с 1% повече - около 11,4 млн. дка.

„В България има земеделски производители с висока административна и мениджърска грамотност, които са конкурентноспособни на водещите земеделски страни в Европа“, коментира Десислава Танева. 

Министърът обясни, че изкупната цена на пшеницата зависи изцяло от международните пазари. Десислава Танева уточни, че в България близо 70% от всички зърнени култури се изнасят, така че това е факторът, който определя цената.

Зърнопроизводителите имат добро браншово сдружаване, което е различно от сдруженията на производителите с цел маркетиране на продукцията и реализация.

Министърът отбеляза, че предстои важен период за сектора. Очакванията са до края на годината да се приеме Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС и да се финализират регламентите, които ще определят законодателството за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП)

Десислава Танева: „Независимо от предложените намаления в България директните плащания почти запазват нивата си.“

Министърът пожела диверсификация на стопанствата и бързо внедряване на новите технологии и иновациите.

„По този начин ще  продължите да поддържате високо ниво, до което на практика сами достигнахте, благодарение на това, че България стана член на ЕС, получи подкрепа по ОСП и отвори пазара си“, допълни Десислава Танева.