Големият проблем си остава почистването на отводнителните канали. „Напоителни системи“ не разполагат с подходяща техника, коментира Йордан Тодоров, председател на кооперация в русенското село Бръшлен, за Агри.БГ.

Градушката "реколтира" пшеница из Русенско

На второ място той посочва проблема с преоборудването на отводнителните станции с нови помпи и машини.

„Всичко, което е останало да работи, вече не може да постигне капацитет да отводнява напълно и е много старо, от 50-те години“, допълни той.

Тази година производителят няма проблем с отводняването въпреки много високите води на река Дунав, които вече спадат. 

„Частично има някъде избили подпочвени води, но „Напоителни системи“ тази година навреме започнаха и продължават да работят. Мисля, че така трябва да бъде“, убеден е Тодоров.

До момента неговата кооперация няма площи, пострадали от наводнения и градушки. 

„При нас дъждовете не са много, но са ежедневно по малко и това създава повече предпоставки за болести. За разлика от други места, където има свлачища и наводнения, в нашия регион между Русе и Тутракан няма такива поражения засега“, коментира председателят на кооперацията.

Тодоров: „Миналата година прибрахме близо 800 кг/дка пшеница, но ми се струва, че тази година добивът може да бъде по-нисък.“

Проблемите му са свързани най-вече с опазване на посевите от болести.

„Зимата беше суха, но сега пък е много влажно. От многото превалявания имаме кафява и жълта ръжда, както и наченки на фузарио. Трудно е, защото сме под открито небе“, жалва се земеделецът.

Очакванията му са следващата седмица да започне да прибира продукцията. 

„Имаме от всичко по малко – пшеница, царевица, слънчоглед, ръж, рапица, грах. Струва ми се, че не са добре охранени класовете при пшеницата, но окото може да лъже. Ще видим, като започнем да прибираме реколтата“, посочи той.