БАБХ е като черна дупка, която засмуква всичко по пътя си, роптаят недоволни чиновници от РИОКОЗ, РВМС, РСРЗ,ДВСК, НСЗФ и другите служби, които пряко или косвено ще бъдат унищожени заради мега-агенцията по храните, за която министър Найденов отдавна лобира.

 

Добрата новина за българския потребител е, че днес депутатите от земеделската комисия приеха на първо четене законопроекта за Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Депутатите от Коалиция за България са гласували „против”, макар че преди време подкрепиха без резерви стратегията за създаването на агенцията. Законопроектът е приет с 13 гласа „за” и 3 „против”.

 

Проектът на Закон за БАБХ предвижда структурата да е компетентният държавен орган за осъществяване на официален контрол в България по смисъла на законодателството на Европейския съюз.

 

БАБХ ще е юридическо лице на бюджетна издръжка, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните със седалище в София.Агенцията ще осъществява официален контрол по отношение на изискванията към: фитосанитарното състояние на растенията и растителните продукти, продуктите за растителна защита и торовете, ветеринарномедицинската дейност, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, страничните животински продукти, непредназначени за консумация от човека, фуражите, суровините и храните с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, материалите и предметите, предназначени за контакт с храни, съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци със стандартите на Европейския съюз за предлагане на пазара.

 


Структурата ще осъществява и оценка на съответствието на качествените характеристики на храните с изискванията на национални стандарти, стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентен орган, и технологични документации, лабораторно-диагностична и научноизследователска дейност; оценка и комуникация на риска, обучение и квалификация.
Според законопроекта – новият контролен орган ще се ръководи и представлява от изпълнителен директор, който се назначава и освобождава със заповед на министър-председателя по предложение на министъра на земеделието и храните. Директорът ще има трима заместници, които ще се назначават по същия начин. Към агенцията ще бъде създаден Център за оценка на риска.

 

Законопроектът урежда създаването на агенцията, която ще бъде към министъра на земеделието и храните. Тя ще бъде създадена чрез преобразуване на Националната ветеринарномедицинска служба. Според документа дейността на Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве към Министерството на здравеопазването, свързана с контрола върху храните, с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, преминава новия контролен орган.

 


Националната служба за растителна защита ще се влее в БАБХ с изключение на Института за защита на растенията. Дейностите на Националната служба по зърното и фуражите и Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи, свързана с фуражите, преминават към БАБХ, предвижда законопроектът. Дейността на областните дирекции „Земеделие”, свързана с контрола на съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци, също преминава към БАБХ.

 


В законопроекта е записано, че законът ще влезе в сила от 1 януари 2011 г. и в срок от 3 месеца от влизането му в сила директорите на съответните служби трябва да предадат цялата налична документация, свързана с дейността, която преминава към БАБХ, на изпълнителния директор на БАБХ. За преструктурирането на офисите на досегашните агенции в новата БАБХ , Финансовото министерство на Симеон Дянков ще отпусне до края на Януари 2011г. - 10 000 000 лв.

 

© 2010 fermer.bg