Десетки земеделци, включително от Румъния, Турция, Гърция и Република Северна Македония, посетиха традиционния ден на фермера в Садово. Събитието се организира от Института по Растителни Генетични Ресурси „Константин Малков“ в Садово.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Фермерите бяха запознати с възможностите за иновативно пръскане на посеви с дрон. Той може да пръска селективно посева и да променя дозата чрез софтуер. Дронът се движи на височина 2,5 метра над посева като копира релефа, а със завихрянето на растенията осигурява пълноценно покритие на всичките им части. Голямото му предимство пред наземната техника е, че съкращава времето за реакция и с него може да се пръска и непосредствено след обилни валежи, което ще подобри значително ефективността на използваните препарати и ще предотврати появата на болести или ще стопира развитието им още в зародиш. 

След това фермерите направиха обиколка на демонстративното поле. В началото бяха представени еднозърнест и двузърнест лимец, с които е започнало отглеждането на пшеницата като храна за хората. Показан бе и стария сорт № 301, като демонстрация на използваните сортове преди появата на селекция у нас, както и на някои селекционни постижения на Института, които вече не са в практиката. Например най-сухоустойчивия европейски сорт Катя, белозърнестия сорт Садовска белия, изключително високодобивния сорт Прелом и създадения по пътя на биотехнологиите сорт КМ 135. 

Последваха най-популярните садовски сортове - Садово 1 и Победа, които независимо, че са създадени преди 40-50 години все още се използват за стандарти у нас. Представени бяха и високодобивните  Никибо, Гея 1, Царевец и Садово 772. Показан бе и „икиномичния“ Боряна, подходящия за биологично земеделие сорт Фермер, който притежава зърно с отлични хлебопекарни качества, устойчивите на болести Гинра и Николай, осилестия Мургавец, сорт Гизда -  достигнал през 2021 г добиви от над 1000 кг/дка в полетата на фирма Агродар България в Айтос и разбира се най-новите постижения на садовската селекция Надита и Сашец представени от доц. Златина Ур и Блан представен от гл. ас. Благой Андонов. 

Надита е нов високодобивен сорт, който при изпитването си в ИАСАС в условията на Северна България е показал резултати и над 1000 кг/дка, а Сашец е сорт от група А, подобрители на брашната, но независимо от този факт вече показва в практиката, освен много добри технологични показатели и високи за тази група сортове добиви. Сорт Блан е най-новият български сорт пшеница. Той е ново поколение, който се отличава с повишена добивност, скъсено неполягащо стъбло и защитеност от основните икономически важни болести. 

На полето бяха представени още ниския сорт твърда пшеница Деница, зимоустойчивия сорт ечемик Поток, както и единствения сорт ръж, вписан в сортовата листа на България – Милениум, който заедно със сорт Фермер през миналата година се отглежда на земите край манастирите в Атон. И още - пролетния голозърнест сорт овес Мина, зимния сорт овес Калоян, наред с най-добрия български сорт фуражен грах за зелено Мир. Както и различни алтернативни култури като бурчак – бобова и лечебна култура, фацелия – медоносна и декоративна култура, лен – маслодайна и влакнодайна култура, просо – късно-пролетна култура, която може да се отглежда за зърно, за зелено и като втора култура на неполивни площи и други.

Обиколката завърши с обсъждане на предстоящата есенна кампания и възможностите които предлага ИРГР, като култури, сортове и категории семена.