Не сме се съгласявали с нито едно от предложенията на правителството. За някои от тях сме изразили условно: „Да, това би могло да се случи” или „Не, не би могло да се случи”. Но нищо не е решено, коментира Симеон Караколев за Националното радио след вчерашната среща с премиера.

Още по темата: Протестите на земеделските производители продължават

Той и неговите колеги от чувствителните сектори настояват да получат същите нива на подпомагане от 2022 г. и 2023 г. Това са 178 млн. лв. – толкова, колкото беше първият транш на Украинската помощ за всяка от предходните две години.

Зърнопроизводителите не искат общ бюджет. При тях има ясна дефиниция за 20 лв./дка, като тук въпросът е дали да се приложи модулация за броя декари.

От Правителството предлагат следния опростен механизъм за доказване на загуби – от цялата данъчна декларация се вадят само разходите, които са пряко свързани с производството на петте основни зърнени култури. Всичко това излиза под формата на отделна справка. Към момента това е само предложение, което предстои да бъде обсъдено в структурите на БАК.

Симеон Караколев: Настояваме кризисната помощ да бъде изплатена до края на март или най-късно в първите дни на април. Средствата да бъдат преведени на целия селскостопански сектор, в това число и зърнопроизводството.

Според него администрацията има достатъчно време, за да прегледа къде има буфери и запаси, за да се пренасочат средства. Не трябва да се подкрепя фирма, която е на голяма печалба. Подходът трябва да е диференциран, допълни той. 

Протестите на земеделците, които стартираха на 6 февруари, продължават и днес. Ще има пауза през уикенда, за да не се затрудняват пътуванията през почивните дни. Обмисля се следващата седмица да има протести евентуално и в София. 

Следващата среща между представителите на Българска аграрна камара (БАК) и премиера Николай Денков е планирана за 9 февруари.

„Нашите искания са финансови, законодателни, обхващат експертността в случващото се в сектор „Селско стопанство”. Винаги ще има недоволни – това са 200 организации. Затова искаме закон. Има играчи, които вече трябва да излязат и да се пенсионират. Те не искат да го правят и създават дискомфорт”, смята съпредседателят на НОКА. 

За целта е нужно приемането на Закон за браншовите организации, който да сложи ред. Това е и един общо 7-те законодателни предложения, който се обсъжда и при достигане на споразумение ще бъде коментиран с лидерите на сглобката.