Първото сериозно агротехническо мероприятие в овощните градини е резитбата. Как се прави такава за подмладяване и плододаване при черешата, е показано в демонстрационно видео от семинар на Национална служба за съвети в земеделието и Институт по земеделие – Кюстендил.

Как се изменя броят на животните за една година?

В опитните насаждения на института доц. д-р Димитър Сотиров обяснява нагледно основните принципи на добрата резитба. Първата важна задача за овощарите е да изградят максимално отворена корона, подчертава лекторът и обяснява, че, когато тя е по-рядка, дървото се осветява максимално. „При липса на светлина плодните клонки загиват много бързо”, предупреждава доц. Сотиров.

Друг основен принцип при резитбата на овошки е избиране на основните скелетни клони с по-отворен ъгъл. „Съподчиненост на скелетните части – първите клони трябва да бъдат най-мощно развити, отивайки към върха се редуцират клоните и тяхната дебелина, така че да се получи една пирамидална форма”, обяснява експертът.

В лекцията му на терен може да видите както общите, така и специфичните правила при резитба на череши. Показани са резултатите от миналогодишното рязане на опитните дръвчета. Семинарът предоставя полезна информация и за сливови и ябълкови овошки.

Вижте повече във видеото.