Делото за земите на Инстиута по земеделие "Образцов чифлик" се отлага за месец Май. Това стана ясно по Административно Дело № 3667/2009 г. по описа на Върховния административен съд, което вече е насрочено за 11.05.2010 година. В тази кратка формулировка се крие съдебната битка за земята от стотици декари на Институт по земеделие и семезнание "Образцов чифлик".

 

Заинтересована страна по делото е "Спарки" АД, а също така редовно призована е и Селскостопанска академия - София. Ответник е министъра на земеделието и храните - Мирослав Найденов.

 

Жалбата идва от страна на Институт по земеделие и семезнание"Образцов чифлик" - Русе. Дружеството продължава битката за близо 1 200 декара, собственост на института. Заповедта на министъра на земеделието и храните по въпроса е отменена, стана ясно през декември миналата година. Адвокатът на "Спарки" оспорва удостоверението за засети площи, представено съгласно указанията на съда, оспорва сертификата, представен от Патентното ведомство, анкетните карти за земеделски производител и карти на земеделски култури и засети площи с твърдението, че процесните земи или част от тях не се ползват по предназначение. Оспорва ги като частни документи, като неотносими към спора.

 

ружеството казва, че има доказателствено искане да се назначи агро-счетоводна експертиза, която да провери дали има осчетоводени разходи за сеитба, сеитбообработка, разнасяне за торове и препарати за растителна защита, както и засети ли са процесните земеделски земи, съгласно оспорените по-горе документи.