Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) ще се включи в общонационалния земеделски протест, насрочен за 18 септември, понеделник, с искания за спешни действия от страна на правителството, касаещи оранжерийното производство. Това обяви пред Агри.БГ Теодора Кръстева, изпълнителен директор на асоциацията.

Чашата преля! Фермерите излизат на протести

 

Като организация - учредител на БАК, в писмо от асоциацията заявяват, че подкрепят исканията на бранша, като посочват и специфичните за сектора. А те са:

1. Целева подкрепа за компенсиране на повишените разходи за отопление за предстоящия зимен период. 

2. Национална помощ във връзка с отпадането на част от производителите на оранжерийна продукция от обвързаната с производството подпомагане. 

3. Засилване на фитосанитарния контрол на вноса на оранжерийни зеленчуци от трети страни.

Едно от исканията в общата декларация, представена на брифинг от Инициативния комитет по организиране на протестните действия в страната, всъщност е за осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis и за производителите на оранжерийна продукция.

Всички сектори имаме проблеми и ние детайлизираме нашите, но най-важното е, че сме обединени като бранш и ще отстояваме българското производство”, каза още Теодора Кръстева.