Невъзможно е да се направи допълнително договаряне с биопроизводителите по мярка 11 от Програмата за развитие на селските райнои (ПРСР), тъй като дефицитът е близо 25 млн. лева.
 
 
Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на журналистически въпрос какво ще отговори на сектора, който се готви за протестни действия, съобщи БТА.
 
„Темата за биологичното земеделие е важна и сериозна. В понеделник (21 май – бел. ред.) ще имам среща с легитимната организация на биопроизводителите в България, на която ще обсъдим проблемите им“, каза Порожанов.
 
Проблемите в сектора са много, но основно е желанието за допълнително договаряне по мярка 11 от ПРСР "Биологично производство". Бюджетът за нея е 196 млн. лв. и след приемите по направленията за животновъдство, в това число и за пчеларство, както и основното перо - растениевъдството, този бюджет е надхвърлен с над 50 млн. лева.
 
„Последната оценка, в която влизат и отпадналите биологични производители, показва, че сме в недостиг на близо 25 млн. лева по вече поетите ангажименти“, каза Порожанов. По думите му, истината е, че както за новите, така и за старите бенефициенти няма бюджет, а броят на биопроизводителите е нараснал изключително много.
 
Националната Био Асоциация настоя да се осигури приоритетно субсидиране на биопроизводството, тъй като страната ни е поела ангажимент за 8% дял на биопродукцията, а реалното изпълнение е под 2%.
 
"Не мога да насоча средства от други мерки, тъй като интересът навсякъде е изключително голям и желанието за инвестиции надхвърля в пъти възможното финансиране", подчерта министърът.