Проверките на данъчните инспектори излизат и извън борсите за плодове и зеленчуци, съобщиха от Национална агенция за приходите (НАП).

Важното - слушайте в АgriПодкаст

Оказва се, че част от рисковите търговци са изнесли дейността си в околностите на тържищата. Затова инспекторите ще контролират и санкционират нелегалната търговия и извън границата на стоковите борси, съвместно с полицията.  

Нови тържища ще бъдат добавени към местата, където приходната агенция осъществява наблюдение и контрол.

Преди близо 3 седмици беше даден старт на денонощни наблюдения в 13-те най-големи борси. Досега са проверени над 40 000 превозни средства, обекти и търговци. 

На входа и изхода на тържищата са организирани контролно-пропускателни пунктове, където инспекторите следят за произхода на стоките, придружаващите ги документи и укриване на приходи от продажби.

По данни на Агенцията веднага след началото на акцията търговците, които законно отчитат продажбите си, са отчели значителен ръст в оборотите си. С над 50% нарасна и движението на плодове и зеленчуци с надлежно издадени фактури и транспортни документи, отчитат данъчните. 

Паралелно с това обаче част от бизнеса се изнесе в близост до борсите – на паркинги и нерегламентирани складове, където опитите за търговия без документи продължават. Затова тези места също няма да бъдат изпускани от поглед, обещават от НАП.