14 организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ заявиха, че в промените по Наредба 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, виждат дискриминация за сектора. Това се казва в заявление на браншовиците, изпратено до министъра на земеделието Румен Порожанов и заместниците му Вергиния Кръстева и Янко Иванов. 
 
 
Повод за заявлението им е, провеждащото се в момента обществено обсъждане за промени в наредбата. 
 
В промените е записано „ По схемата се финансира изграждането на малки търговски обекти във фермите, закупуване на млекомати за сурово мляко, основно търговско оборудване и мобилни хладилни витрини. Средства се отпускат и за директни доставки на сурово мляко, непреработен пчелен мед, яйца, малки количества месо от селскостопански птици и зайци, и за преработени храни от селскостопански животни“. 
 
Този текст,  според производителите на плодове и зеленчуци, трябва да се промени на: 
 
„По схемата се финансира изграждането на малки търговски обекти, закупуване на вендинг машини за директна продажба на плодове и зеленчуци,  машини за смутита, фрешве, сокове от плодове и зеленчуци, произведени от фермера, основно търговско оборудване и мобилни хладилни витрини. Средства се отпускат и за директни доставки на плодове и зеленчуци“. 
 
Така може да се допълнят училищните схеми и освен малките деца – до 4 клас, и големите ученици да имат достъп до свежи плодове и зеленчуци чрез тези вендинг машини. 
 
„Вместо машини за вредни храни, така ще можем да дадем на децата полезна храна в училищата“, посочи пред Фермер.БГ председателят на  Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков. 
 
 
Освен това според тях във всички допълнителни точки от наредбата следва да се добавят плодове и зеленчуци в едно с изброените мляко, месо, мед, яйца и др. 
„Имаме желание обхвата и целевата група, като говорим за директни доставки, да не бъдат пак групи производители, а да бъдат индивидуални фермери“, коментира Петков. 
 
„Очакваме  това допълнение в схемата за държавни помощи за директни доставки да облекчи и насърчи директните продажби на производителите на плодове и зеленчуци и да увеличи достъпа до свежи плодове и зеленчуци на по-големи групи потребители до края на действието и 31 декември 2020 г.“, се казва в заявлението. 
 

Проектът за промени в Наредба № 26 е публикуван на сайта на МЗХГ за обществено обсъждане. Срокът за внасяне на коментари по него ще изтече на 30 ноември тази година.