Навлизаме в период от годината, когато в стопанството има по-малко работа, което е удобен момент за подготовка на машините за зимно съхранение. Адекватната грижа и навременното сервизно обслужване значително ще удължат безаварийната работа през следващия сезон, пише SadyOgrady.pl.

Технология с магнитно напояване намалява разхода на вода

Пръскачките за овощни градини са машини, които се използват практически през целия сезон и се нуждаят от подходящи грижи, особено когато не се съхраняват в отопляеми гаражи.

Няколко правила за подготовка на пръскачката за зимния сезон:

-    След последната обработка оставете максимално малко количество химически агент в резервоара на пръскачката.
-    Измийте добре машината отвън, като не забравяйте да се погрижите за всеки неин елемент. Така ще я огледате за дефекти и ще отстраните всички остатъци от продукти за растителна защита.
-    Следва премахване на водата от системата. Може да направите това по два начина. Първият е чрез механично изпразване. Внимателно развийте клапаните, така че водата да се изтече свободно. Вторият е като налеете в основния резервоар антифриз.
-    Не забравяйте да източите водата от пулверизиращата помпа.
-    Проверете нивото на маслото в помпата. Времето между всяка смяна е посочено от производителя й.
-    Следва обща проверка на техническото състояние и подмяна на износените части. Обърнете специално внимание на капаците на движещите се елементи. Проверете тръбите, съединенията и клапаните за повреди, ожулвания или пукнатини.
-    Следващият важен момент е почистването на филтрите и тяхната проверка. Напуканата мрежа на филтъра може бързо да доведе до декалибриране на дюзите поради попадане на замърсители в тях.
-    Проверете и състоянието на дюзите. Имайте предвид, че те са много деликатни компоненти и понякога се налага да бъдат заменени. По време на смяната помислете дали не е необходимо да промените диаметъра на дюзите или техния тип, например за ултрафини капчици или инжектори.
-    След като почистите изцяло пръскачката, може да пристъпите към смяна на боята на местата, където тя е олющена. За целта изчакайте машината да изсъхне. Обезмаслете повърхността и пребоядисайте с антикорозионна боя.
-    Накрая смажете всички точки за смазване в съответствие с инструкциите за експлоатация.

След приключване на тези дейности най-добре е да приберете пръскачката на закрито. Вдигнете я, за да намалите налягането в гумите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер изобрети робот за пръскане

Улеснете си работата – дооборудвайте пръскачката

На кръстопът: Ще има ли пари за земеделска техника?