През година, понякога почти всяка година купуваме нова машина. Колкото и да е трудно, трябва да се инвестира. Дори и през тази тежка година взех пръскачка за 90 000 лв. и компактор за 50 000 лв.

Купуват ли фермерите нова земеделска техника?

Това споделя Петър Петров, председател на земеделската кооперация в село Каблешково, Добричка област. Според него качествената техника се отплаща с по-добра производителност и рентабилност.

След тежката и суха 2020 г. не се знае обаче дали фермерите ще имат възможност да заделят средства за инвестиции в нови машини, прогнозира Петров.

Самият той признава, че едва ли ще успее да извади 100-200 000 лв. за трактор до 120 к.с., от какъвто кооперацията има нужда и чиято покупка са планирали още през пролетта. 
„Не очаквах сушата да е толкова жестока. На два-три месеца падаше по малко дъжд. Благодарение именно на тези валежи успяхме да изкараме средно по 220 кг/дка пшеница от 4500 дка, 220 кг/дка слънчоглед от 2500 дка и 550 кг/дка царевица от 2000 дка”, допълва Петър Петров.

Резултатите от тази стопанска година нареждат ЗК „Тодор Каблешков” на челно място в Добричка област по постигнати икономически резултати, съобщиха от ОСЗК в Добрич. 

„Това, което ме крепи, е фактът, че работя с резерв всяка година. Гледам да имам в складовете зърно на стойност 350-400 000 лв. Когато купувах новите машини, посегнах и на този резерв”, не крие Петров. Самият той и колегите му не са оптимисти за тенденциите на пазара на земеделска техника. Лошата стопанска година и натрупаните загуби от редуцираната реколта със сигурност ще повлияят върху  инвестициите в нови машини. 

През първата половина на 2019 г. търговията с агротехника в Добричка област се обръща – забелязва се превес на употребяваните машини. Тогава земеделските производители от Добруджа са купили 24 нови и 41 стари. 
Анализът на последните 5 години е показателен. През 2015 г. броят на закупените нови машини в Добричка област е бил 146, докато броят на употребяваните – 60. През 2016 г. тенденцията се запазва и новата техника е била отново три пъти повече от втората употреба.

Едва след 2018 г. земеделските стопани от Добруджа дават предимство на техниката втора употреба. Те закупуват най-често трактори, зърнокомбайни и самоходни пръскачки.

Земеделската кооперация в Каблешково е успяла да се включи през 2009 г.  в мярка 121 от ПРСР през 2009 г. Тогава е купила комбайн, челен товарач, две сеялки за слята повърхност, дискова брана - всичко на стойност 500 000 лв. „След това обаче зърнопроизводителите трудно стигаха до проектите и кооперацията не е участвала в програми. През тези години взехме със собствени усилия много нова техника. Без машини не може да се справиш и да оцелееш”, категоричен е председателят на кооперацията Петър Петров.