Системата за оборудване на пръскачки Hawkeye на американската фирма RAVEN е първата по рода си в световен мащаб. Това е изключително иновативна технология на пръскане чрез пулсации, управлявани чрез клапани с широкоимпулсна модулация. Тя позволява пръскане с хомогенни капки с една и съща оптимална големина при широк диапазон в промяната на скоростта на движение. 

Така например с една и съща дюза (без нужда от смяна), може да поддържате оптимален размер на капката, при едно и също налягане в системата в диапазон на скоростта на движение от 6 до 25 км/ч. Това позволява висока производителност при отлично качество на пръскане, което е важно за максималното действие на препарата.

Системата Hawkeye управлява поотделно всеки клапан от щангата на пръскачката и позволява автоматично изключване дюза по дюза при препокриване. Друго предимство на Hawkeye е равномерното разпределение на нормата при пръскане в завой. Ако това се прави с обикновена пръскачка, винаги се получава предозиране на нормата във вътрешната част на завоя и недостиг във външната. Чрез Hawkeye този проблем е решен! 

Още един плюс на Hawkeye е постоянната циркулация на препарата в щангата, благодарение на което тя е с постоянно и равномерно налягане непосредствено до самите клапани. Веднага след стартиране на пръскането от компютъра на пръскачката, дюзите започват да работят с равномерно налягане. Това помага да се избегне появата на триъгълници в началото на полето, причинени от неравномерното налягане в щангата при начало на пръскането с обикновените пръскачки.

Всеки клапан на системата Hawkeye има собствена система за диагностика. При проблем той сигнализира на модула на пръскачката, при което незабавно се появява съобщение за грешка на терминала в кабината. Системата е с лесен и бърз монтаж.

Друга интересна и много полезна система на американската фирма RAVEN е Sidekick. Тази система позволява смесването на отделните препарати и водата непосредствено в щангата на пръскачката, а не предварително. Показателят pH на водата е от съществено значение за работата на препаратите за растителна защита. При неправилно pH на водата, която използвате за пръскане, различните пестициди имат доста по-скъсен живот. 

Така например от таблицата става ясно, че при рН -9 на водата, която използвате за пръскане, голяма част от хербицидите и фунгицидите ще намалят драстично своето действие до 10 минути след контакт с водата в основния резервоар. Като решение на този проблем RAVEN предлагат системата Sidekick, при която всеки препарат стои в отделен резервоар и смесването на препаратите с водата става непосредствено в щангата на пръскачката преди пръскане. 

Друго предимство на Sidekick е за вариант, когато приключвате полето, а в основния резервоар при стандартните пръскачки остава смесен разтвор, който трябва да изпръскате на друго поле. В този случай със Sidekick може просто да приберете останалите препарати, защото те не са смесени предварително.

Друг полезен и нов продукт на RAVEN е системата за автоматично управление по редове от царевица или слънчоглед – VSN. Тя беше представена за първи път в Европа на последното издание на изложението Агритехника в Хановер. Тази пролет тя бе тествана изключително успешно в доста европейски държави, където се представи отлично. 

Системата за автоматично управление VSN води вашата машина не само при работа в прави редове. Тя позволява и управление при сканиране на редовете от окрайчването на полето.

VSN има три режима на работа:

1.    GPS –системата за автоматично управление използва А-Б линии;
2.    VSN – подходящ при окрайчване на полето. Системата за управление използва изображение от VSN камера;
3.    Комбиниран режим VSN+GPS. При загуба на редове от културата системата за автоматично управление директно преминава към GPS режим и използва А-Б линиите.

При работа системата VSN сканира 6 реда от културата и така се постига отлична точност при работа, дори при скорост до 32 км/ч. 

Всички тези системи могат бъдат използвани за модернизиране на вашата нова или съществуваща вече пръскачка. Това би ви позволило да изцедите максимума от възможности на вашата пръскачка, които до този момент са били ограничавани по една или друга причина. Също така би довело до правилното приложение на препаратите за растителна защита, от което зависи и тяхното максимално действие върху растенията. 

Само тази есен клиентите, поръчали пакет от системите на RAVEN, могат да се възползват от промо цена с отстъпка -12%.

За консултации и техническа информация се обърнете към официалния представител на марката за България – Универсал НВГ – Долна Оряховица.

Не пропускайте да грабнете оферта на промоционална цена, като се обадите на 0887 227 460 и 0887 105 225 или посетите www.universal-nvg.bg и фейсбук.