Гигантски дрон демонстрира своите възможности за пръскане с фунгициди на полигон в Киев, Украйна. Той е дело на компанията за аграрни иновации Digital Field. Машината може да обработва на ден до 100 ха посеви, информира propozitsiya.com.

Как се берат плодове с три ръце?

Използвайки дрона Agras, експерти напръскали с фунгициди и наторили слънчогледово поле. С един полет устройството използвало 16-20 литра работен разтвор – именно толкова количество побира сменящият се резервоар. При максимални обработки той може да вдигне във въздуха до 80 кг. За час работа дронът обработва до 10 ха, а за ден – до 100 ха.

"Ако по-рано мислехме, че дроновете са предназначени само за малки обработваеми площи и оризови плантации, то сега виждаме друго. Те могат успешно да се използват на големи територии", казва експерт.

Сред преимуществата на дрона пръскачка е възможност качествено да проведе обработка на полето, тъй като работи с прецизност до 2 см. Освен това устройството не докосва земята, т.е. не унищожава реколта.

Ширината на обхвата на дрона е 6-6,5 метра. Работната височина – 1,5 метра над растенията. Дронът може да обработва полето диференцирано, т.е. за различни участъци на полето може да задава норма на внасяне на препарати. По този начин се пестят ресурси.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Технологии: Проблеми при работата с аграрен дрон

Земеделие 4.0: Каква е ползата от цифровизацията за малките фермери?

Агроиновации: Дронът, с който пръскането е по-евтино и по-ефективно

 

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.