„Очевидно беше взето политическо решение за отмяна на забраната за внос на украинско зърно без да се изслуша браншът. Липсваше какъвто и да е диалог, а това ескалира ситуацията и не случайно земеделските производители се решиха на протестни действия, които ще бъдат доста масови и ще парализират основни пътни артерии в страната“, коментира за Агри.БГ д-р Мирослав Найденов, министър на земеделието в периода 2009-2013 година. 

Четете още: Чашата преля! Фермерите излизат на протести


Според него „мотивите, които изложиха от управляващите не звучат сериозно“. Преди всичко едва ли ще бъдат понижени цените, защото и зърното, и нерафинираното слънчогледово масло са борсови стоки, които се влияят от световните борси и той не мисли, че малък пазар като българския може да повлияе.

Мирослав Найденов: Няма да бъдат понижени цените, което касае крайния потребител. Това не се прави за народа, както се говори, а сделката е политическа. Очевидно има натиск от страна на Европейската комисия, както и обещания, които са дадени при посещението на украинския президент.

Другият мотив, че ще бъде напълнена хазната също звучи несериозно. Фискът по-скоро ще претърпи загуби, защото при нереализацията на българската продукция няма да бъдат платени данъци, така че при всички случаи хазната ще загуби, става ясно от думите му. 

Според Найденов, в момента се създава огромно напрежение, а земеделските производители може да повлекат крак, защото се очаква да бъде повишен ДДС и на ресторантьорските услуги, каквато заявка е дадена от правителството. Отделно има напрежение и в други сектори, които ще създадат проблеми на фона на предстоящите избори. 

Освен това е възможно да има фалити, макар сектор "Зърнопроизводство" е най-стабилният в българското селско стопанство, но разходите са много високи – за торове, за горива, а самата продукция поевтиня. Допълнително при внос ще се застраши реализацията на българската продукция, така че не е изключено да има изхвърлени от земеделието производители, сочи неговата прогноза. 

„Това ще бъде крайно неприятно. Държавите от коалицията, в която участваше и България неслучайно искат налагане на забрана за внос. Полша е страна с много развито земеделие, но е категорична, че няма да се допусне украински внос, същото важи и за Унгария. Силни земеделски държави не си позволяват да разрешат вноса, а ние правил политическа сделка и налагаме политическо решение“, смята още земеделският експерт. 

Мирослав Найденов: Не знам какво ще получи България от това, но виждам какво ще загубят българските земеделски производители.

Коментира се възможността отмяната да става под натиска на преработвателните предприятия и тяхното лоби, факт е, че трябва да бъде отчетен и техният интерес.

Трябваше да се водят разговори и да се помисли как да бъде запазен и този сектор, който също внася доста средства в републиканския бюджет, но не вярвам те да имат достатъчно голям ресурс, за да обединят толкова много сили в Парламента. Сделката е на по-високо ниво“, категоричен е бившият министър.