Новите изисквания за по-висока биосигурност при отглеждане на свине в лични стопанства, фамилни и индустриални ферми влязоха в сила на 17 януари. Според председателя на Асоциацията на свиневъдите в България, Полина Хаджистоева, това са важни, но недостатъчни мерки за борба с Африканската чума по свинете (АЧС).

Чумата струва на данъкоплатеца 35 млн. евро
 

"Наредба номер 44 е обнародвана и е в сила - нови мерки за биосигурност, изключително сериозни. Колегите, които са с по-малки ферми - тип фамилни, много трябва да направят, за да успеят да отговорят на критериите в нея. И да се оградим като една крепост, а отвън продължава да върлува атаката, то колкото и да се опитваме да противодействаме, ако не се овладее вирусът в дивата природа, няма как да се справим с него във фермите си", каза Полина Хаджистоева за Агри.БГ.

Вече е започнало поетапното възстановяване на част от засегнатите ферми. Процесът е дълъг и минава през следните етапи: 

•    шест месеца - технологичното време, за да има гаранция, че никъде в комплекса не е останала следа от вируса;
•    БАБХ прави проучване и се вкарват сентинелни /тестерни/ животни, които показват чиста ли е фермата от вируса;
•    започва заселването - вземат се животни от различна възраст. Те трябва да се подготвят за репродукция, да влязат в разплод, след това да родят и да се подготвят за пазара.

Целият този процес ще отнеме една година и чак тогава възстановените ферми ще започнат да работят за нуждите на пазара.

В момента родното производство задоволява едва 30% от потреблението на свинско у нас, а традиционното му присъствие преди АЧС беше около и над 50%.

Липсата на достатъчна суровина доведе до драстично поскъпване на изкупната цена на свинското, но доволни ли са от това производителите?

"Да, от една страна за всички, които в момента сме на пазара, е добре, но от друга - никой не е спокоен и доволен от случващото се. Аз съм собственик на свинекомплекс, имам 5000 животни, борбата е ежедневна, тя вече граничи с параноя. Количествата на инвестициите от страна на свиневъдите са големи, дори само за месечните дезинфектанти. Те се компенсират донякъде от високата изкупна цена, но това не ни задоволява, защото ежедневните мерки и финансовото влагане в тях е в пъти повече от печалбата", изчислява Полина Хаджистоева.

Същевременно, въпреки кризата с Африканската чума, на пазара се появяват нови участници със заявката за висока биосигурност и конкурентоспособност. По време на Зелената седмица в Берлин министър Танева заяви, че кризата с АЧС и повишаването на цените са довели до "силен инвестиционен натиск в сектор свиневъдство“.

Председателят на Асоциацията на свиневъдите у нас също отчете присъствието на нови инвеститори, които са "може би поблазнени от високата изкупна цена в момента на свинското.”

"В момента се отделят доста средства за сектор свиневъдство, влизат в сила мерките за биосиурност, ще трябва да се възползваме и да направим това, което е необходимо.Това, което трябва да направят всички, които наново искат да се включат в пазара, е да приложат всички мерки за биосигурност", убедена е Полина Хаджистоева.

Свиневъдите се опасяват, че ситуацията в дивата природа е все така критична и че липсва работещ план за справяне с проблема. Те са в ежедневна комуникация със земеделското министерство и БАБХ и настояват за изготвянето на цялостна стратегия в борбата с АЧС.

"Сериозно е засегната популацията на дивата свиня и там трябва да се действа много настъпателно с мерки от страна на Агенцията и на горските. Има държави, които остават незасегнати, трябва да вземем пример от тях. Искаме добра, единна национална стратегия за борба с АЧС на територията на страната. Сега тя е неясна. Това е тежко икономическо заболяване, от което тепърва ще установяваме последиците. Гасим пожари, а трябва да вървим преди събитията, не след тях", заключава Хаджистоева.

В Берлин министър Танева наблегна на нуждата от общи и синхронизирани действия по проблема с АЧС. По думите й, трябва да бъде направена синхронизация в законодателството на всички държави членки на Европейския съюз (ЕС).

Следете темата ТУК.