Поуките на България в борбата с Африканската чума по свинете (АЧС) ще бъдат представени днес в рамките на Зелената седмица в Берлин от министъра на земеделието Десислава Танева.

В конференцията участват министри на земеделието в ЕС, политици, предприемачи, представители на неправителствени организации.

Министърът: Подкрепата за малките стопанства е акцент в политиката ни

Оценката на министър Танева е, че АЧС е може би най-голямото предизвикателство пред животновъдството сега, а може би и през това столетие. Причината е, че няма открита ваксина. 

Десислава Танева очерта три основни направления на мерките за справяне със смъртоносния за свинете вирус.

Първо, за борбата с АЧС е изключително важна подкрепата на науката. Необходимо е учените от различни страни да работят синхронизирано в единна база данни, като обменят помежду си всяка информация - дори за малките стъпки на напредък за откриването на ваксина или лечение на чумата. 

Второ, информационна кампания. За всеки потребител, за всеки човек на планетата е важно да има информация какво е заболяването, как се пренася и как може да се предпазваме. 

Десислава Танева: „Едно от най-големите затруднения в България беше дезинформацията в началото на избухването на епидемията. Фейк новините са проблем навсякъде. Те бяха проблем при нас, те са проблем и в други страни. А на практика без добро информационно осигуряване за това какво е болестта, как протича тя и как може да се предпазим, без подкрепа на общността, на потребителската общност, много трудно светът би се справил.“

Посланието на българския министър пред участниците във форума е, че с АБС може да се справи единствено целият свят - обединен. Иначе няма да се получи, тъй като болестта не зачита границите между държави или континенти. 

Трето, необходима е адекватна регулация във връзка с болестта на национално и международно равнище. 

„Болестта поразява невероятно. Към 1 януари бяха 6,6 млн. свине в целия свят. В Азия, в големите страни, които са и най-големите потребители, има масово поразяване на тяхното поголовие. На практика останаха да функционират най-високо индустриализираните производства в най-развитите държави,  тъй като нивата на биосигурност са изключително високи", каза министър Танева. 

В международен мащаб предлагането на свинско месо намалява, докато потреблението в някои региони се запазва, а в други нараства във връзка с увеличаването на населението в страните от Азия.

Цените на свинското месо се повишават. Това води до увеличение на инвестиционния натиск в сектора.

Пазарната ситуация предполага бърза репопулация и на свинекомплексите, които са засегнати от инфекцията.

В България действа законодателство, което е принципно. То казва, че държавата компенсира собствениците на всяка стопанство, където е възникнало огнище на АЧС. Освен това са уредени процедурите за ново населване на тези свинекомплекси. 

Остават в сила рисковете, свързани с бързото разпространение на болестта, включително чрез замърсени с вируса храни и опаковки. Положението с контрола се усложнява от статута на вътрешните граници между държавите членки на ЕС.

Има проблем, когато се проверява багажът на туристите по вътрешните граници. Има детайли, които трябва да се изчистят, за да може всички мерки, които трябва да се вземат за профилактика, за превенция и за борба с АЧС да могат безпрепятствено да бъдат правени, отбеляза министърът.

Десислава Танева е на мнение, че е необходимо осъвременяване на общностното законодателство в ЕС, така че мерките срещу чумата да бъдат прилагани много прецизно.

Следете темата ТУК.