В още две свинеферми във Варненско, в които се отглеждат общо около 320 прасета от породата източно-балканска свиня, е открита Африканска чума по свинете (АЧС). Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Танева: Даваме 70 млн. евро само за животновъдите в посока биосигурност

Заразените стопанства се намират в селата Старо Оряхово, където се отглеждат около 300 животни, и Дебелец - 19 прасета.

Около двете огнища е обявена 3-километрова предпазна зона, в която влизат селата Старо Оряхово, Ново Оряхово и Дебелец. Всички заразени и контактни животни в тези населени места ще бъдат умъртвени и обезвредени, както и всички отглеждани в домашни дворове и в нерегистрирани обекти.

БАБХ обяви и 10-километрова зона за наблюдение, в която ще бъде засилен контролът върху стопаните, които отглеждат свине. Там ще се правят ежеседмични проверки за наличие на болестта.

В 10-километровия район около заразения обект в село Старо Оряхово влизат град Долни Чифлик и селата Рудник, Шкорпиловци, Юнец, Детелина (община Долни чифлик); Горица, Господиново и Самотино (община Бяла) и Круша, Китка, Равна гора, Близнаци (община Аврен).

В зоната за наблюдение около огнището в село Дебелец попадат град Дългопол и селата Аспарухово, Сава, Цонево, Величково (община Дългопол), село Чайка (община Провадия) и село Гроздьово (община Долни Чифлик).

От агенцията потвърждават забраната за търговия, придвижване и транспортиране на домашни свине на територията на областите Варна, Шумен и Бургас. Изключение правят животните от индустриални свиневъдни стопанства и ферми тип А, с които посочените дейности могат да се извършват при спазването на определени условия.

Последното обявено от БАБХ огнище на АЧС за миналия месец беше в село Голица, отново в община Долни Чифлик. 

В момента на територията на цялата страна е забранено свободното пасищно отглеждане на домашни прасета. Това може да става само в изолирани от външната среда затворени помещения. Забранени са също пазарите и изложбите за тези животни.

От БАБХ удължиха разрешения период за лов на диви свине, за да се намали популацията им и да се ограничи разпространението на болестта.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Танева: Евросредствата за борба с АЧС не трябва да намаляват

"Блумбърг": Откриха ваксина срещу АЧС

Свиневъд: Високите изкупни цени не компенсират разходите за биосигурност