Пробата, взета от диво прасе в ловно стопанство в района на Самоков, е дала положителен резултат. Това е първият случай на заразено прасе в югозападната част на страната. Заповедта на директора на БАБХ е качена на сайта им още в петък, 2 август.

Свобода по време на чума! Какво ни струва?

Резултатите са потвърдени от Националната референтна лаборатория в София. На 200 кв. км около случая на заразата е обявена инфектирана зона. 

На същата дата е публикувана още една заповед във връзка с потвърдено огнище – отново близо до София, в ботевградското село Трудовец. Там мерките са по-драстични. Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза селото. Всички домашни свине тип заден двор подлежат на принудително умъртвяване и загробване.

На 10 км от огнището е наблюдаваната зона, в която се включват градовете Ботевград и Правец и още 6 села. Там предстои преброяване на животните, вземане на кръвни проби и клинични прегледи всяка седмица.

Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриални свиневъдни стопанства и ферми, които са извън наблюдаваната зона. Забранява се и организирането на пазари и изложби на свине.

Всичко по темата вижте ТУК