Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки и ликвидиране на живите животни в личните стопанства, в 20-километровите обособени зони, заради африканската чума по свинете (АЧС).

Продължава блокадата на фермери заради АЧС


Започват проверки в селата около Индустриалната зона на Раковски, Стряма и Белозем в Пловдивска област. Предписанията на агенцията изтекоха в петък, 2-ри август, и ако собствениците не са ги спазили, ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животни. 


8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен, се очаква да бъдат евтаназирани днес. 30 огнища на заразата при домашни животни и 27 при диви прасета са установени в България. Чумата в трите свинекомплекса в Русенско може да унищожи 20% от индустриално отглежданите прасета.


Желязко Христов, свиневъд от сливенското село Глуфишево, се закани да изгори фермата си. Фермата е изградена още през 1993 г., а историята й датира от 30 години. Това е основен поминък за семейството с три деца.


Фермата е с капацитет от 2000 прасета. За 30 години обаче Желязко Христов успява да я развие до 200 прасета. Производителят е регистриран, също както и животните му.


„Готов съм да запаля животните, включително и свинефермата, но оттук животно няма да излезе“ закани се пред Нова ТВ Христов.


Фамилната свинеферма е от затворен тип, животните са регистрирани, фермата има биозащита, санитарен контрол, въпреки това попада в обхвата на принудителната евтаназия.


Животните са с ушни марки, изследвани са, взети им са кръвни проби”, заявява Христов.


Има ли право БАБХ да избива животните, въпреки че земеделският министър Десислава Танева каза пред журналисти, че регистрираните животни и стопански дворове няма да попадат в условията на заповедта за евтаназиране?

 

„Собствениците на лични стопанства, които отглеждат домашни свине, ще получат по 300 лв. Средствата ще бъдат предоставени за почистване и дезинфекция на стопанствата. Става дума за стопани, чийто животни не са регистрирани, отглеждани са в лични стопанства“, каза Танева и добави:

„Ако ти в личното стопанство отглеждаш домашни свине, включително и с развъдна дейност, каквото вече е и масова практика, имаш изградени мерки за биосигурност. Това са чисти зони, мръсни зони, движение на храна, на хора, на поток, дезинфекция, то няма проблем. И когато ние говорим за превантивни мерки се фокусираме в тип „заден двор“ или лични стопанства, ние се фокусираме върху тези стопанства, където няма изградени мерки за биосигурност“, коментира пред Фокус земеделският министър.


Хюсеин Хюсеин, член на УС на Асоциацията на свиневъдите в България също коментира:


„Има голяма вероятно чумата да влезе в която и да е ферма“.


Една от мерките за превенция е да се унищожат домашните прасета в радиус от 20 км.


„Не унищожение, а прасетата в този момент да се изколят. Намаляйки популацията, можем да спрем вируса, за да може първата вълна, която е най-страшна, да отмине“, добави Хюсеин.