150 прасета отглежда добричлията Стоян Стоянов в частен двор близо до бившето военното летище край Добрич. Обектът беше проверен от екип, който включва специалисти от ОДБХ – Добрич и служители на МВР. В първата проверка участва и областният управител Красимир Кирилов.

БАБХ посегна и на фамилните ферми. Имат ли право?

 

По време на инспекцията става ясно, че в обекта няма никаква биосигурност, животните свободно се разхождат, като влизат и излизат в намиращата се в близост нива с царевица. От ОДБХ уточняват, че на стопанина на обекта многократно са съставяни актове, но той отказва да предприеме нужните действия. Сега в срок от 48 часа Стоянов трябва да ликвидира животните. След приключване на инспекцията край бившето военно летище и издадените разпоредби, комисията провери и няколко стопански двора в кв. „Рилци”. Там не са установени нарушения, а собствениците са спазили обявения гратисен период за колене на домашните прасета и сами са ликвидирали животните си. 

снимка: © Областна администрация-Добрич


Средно по 12 проверки в 12 двора за отглеждане на домашни прасета ще извършват експертите след приключване на обявения през миналата седмица гратисен период за ликвидирането им. На тези, които не са спазили указанията и не са прибрали за лична консумация животните си в изисквания срок, ще им бъдат издавани предписания за срок от 48 часа. След изтичане на предупреждението животните им ще бъдат умъртвени и загробени, според изискванията на Закона. 


През почивните дни областният управител Красимир Кирилов е извършил проверки на кланиците на територията на област Добрич, като е съставен акт за неспазване на разпореждането за дезинфекция на кланицата в Дропла. В село Сенокос т. нар. килим за дезинфекция не е бил напоен с дезинфектант, като дежурният е споделил, че през нощта е бил откраднат маркучът на инсталацията, уточниха от ОДБХ. 


По време на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия областният управител Красимир Кирилов се обърна с апел към всички да спазват разпорежданията срещу АЧС. Той припомни, че за всеки стопанин ще има обезщетение за дезинфекция на задния двор.