По време на последния парламентарен контрол в четвъртък министърът на земеделието Десислава Танева представи обобщени данни за актуалната обстановка на Африканската чума по свинете у нас. 

Спад на продажбите и търговски бариери удариха свиневъдите

По думите й към днешна дата общо регистрираните огнища са 35, като тип домашна свиня са 33, а при Източнобалканска свиня, които бяха открити преди малко повече от седмица, огнищата са 2. Те са в област Шумен. 

От тези 33 при домашна свиня, в индустриални ферми са 7, във фамилни ферми – 3, а в лични стопанства – 23. Общият брой на засегнатите животни е 131 961 свине, като от тях 161 са Източнобалкански. 

Към момента единственото огнище, чието унищожаване все още продължава, е в Голямо Враново. Според данните на Министерството на земеделието там остават още 100 свине-майки и 3600 подрастващи. По нареждане днес трябва да приключи евтанизирането на всички животни в Голямо Враново. 

От 22 дни, считано до четвъртък миналата седмица, няма регистрирано ново огнище на домашна свиня. За последните 40 дни от всички тези 33 огнища са регистрирани само 3. Според експертите в ресорното министерство интензитетът на болестта е бил през юли месец. Засегнати от всички тези огнища са общо 12 области на страната. 

При дивите свине има 57 случая, засегнати са 80 броя диви свине в 18 области на страната. Определени са 43 инфектирани зони, които са с различен режим на забранителни дейности. 

През месец август има 3 огнища на домашни свине, 2 от тях при Източнобалканските. Всички останали са случаи на диви свине, където интензитетът е висок, уточнява Танева. 

Земеделският министър припомни, че вече започна изплащането на подпомагането от 300 лв. на стопанство за хората, които доброволно усвоиха отглежданите от тях домашни свине в нерегистрирани обекти без мерки за биосигурност.

Статистиката сочи, че към миналия четвъртък са подадени 7 430 заявления в 90 общини, 562 места. Полученото подпомагане е на обща стойност 2,229 млн. лв. Продължава изплащането на това подпомагане по определен график и по подадени заявления, отговарящи на критериите за взетите решения. 

От началото на мандата на министър Танева до момента Правителството е отпуснало допълнителни средства с две постановления. Последното е за 28 млн. лв., а  първото, през месец юли, за малко под 4 млн. лв., с които да се финансират мерките за борба с АЧС. 

Отделно, Министерството на земеделието също отделя ресурси, за да осигури графика за изплащане на финансовата подкрепа на стопаните в личните стопанства, които бяха нерегистрирани и които приложиха мерките за борба със заболяването. 

По думите на министър Танева интензитетът на огнищата при домашните свине от 1 август е драстично намален. Случаите на заразени диви свине обаче продължават. В края на последния работен ден миналата седмица от БАБХ публикуваха информация за още две.

Положителни са пробите на диви свине на територията на областите Русе и Смолян, които са постъпили на 3 септември. В Русенско става дума за кв. Средна кула, а в Смолянско – за село Павелско.

Всички новини по темата вижте ТУК.