Представители на свиневъдния бранш в страната обсъдиха със специалисти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) тежките последици за сектора от Африканската чума по свинете (АЧС) и мерките за ликвидиране на заболяването.

По предложение на България: 70 млн. евро допълнително срещу чумата по свинете

Най-голяма е необходимостта в момента да има разграничение при клането на свинете в зависимост от зоната, от която произхождат, съобщиха от Агенцията по храните.

Затова предприятията и ветеринарните власти ще работят приоритетно за даване на достатъчно здравни гаранции за намаляване на броя на инфектираните зони, вдигане на възбрани и търговски бариери, и оздравяване на сектора. В бранша отчитат спад на продажбите.

По време на срещата, проведена вчера, е представена актуалната епизоотична ситуация.

Обсъдена е и разликата при наложените мерки в различните зони на страната в зависимост от проявленията на АЧС, както и евентуалното бъдещо развитие на заболяването.

Според участниците в срещата досегашните мерки дават желания резултат по отношение броя на засегнатите ферми. Като мярка с най-силен противоепизоотичен ефект е посочено клането на животните в стопанствата тип „заден двор“

Във връзка с огнищата на АЧС в два животновъдни обекта за отглеждане на животни от породата „Източнобалканска свиня“ в Шуменско е потвърдено, че при сегашната ситуация отглеждането на свине в пасищни условия е пагубно. 

БАБХ: „Отчетена е и нуждата от по-добра комуникация с потребителите с цел по-ясно представяне на безопасността на продуктите от българско свинско месо.“

Агенцията напомни, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване и ниската биосигурност при отглеждането на свине в домашни условия са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. 

Всички новини по темата вижте ТУК.