Работим върху отварянето на няколко целеви приема по подмярка 4.1 за  големите стопанства и подмярка 6.3 за фамилните и малките стопанства, каза земеделският министър в отговор на депутатско питане на днешния парламентарен контрол.

По предложение на България: 70 млн. евро допълнително срещу чумата по свинете

В момента работна група от експерти обсъждат как да се актуализират мерките за биосигурност в различните видове стопанства, за да се минимизира епизоотичния риск от Африканската чума по свинете. 

Тези мерки се комуникират и с бранша. До края на този месец те трябва да са готови, след което ще се пристъпи към промени в законодателството, съответните наредби и изисквания. Самите нормативни изменения се очаква да станат факт до края на годината. 

Една от мерките за биосигурност, които се обсъждат в момента, е максималният брой на домашни свине, отглеждани за угояване, да се редуцира от пет на три, коментира по-късно в кулоарите на Парламента министър Танева. 

Междувременно като част от борбата с чумата по свинете Министерството на земеделието планира отварянето на нови приеми по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“.

Танева: „Тези целеви приеми са за изграждане на мерките за биосигурност, които в момента се актуализират и до края на септември трябва да са готови.“

Предстоят и разговори с Европейската комисия, за да може част от ресурса за тези целеви приеми да се ползва за репопулация на засегнатите от огнищата стопанства.

„Нашият процент загуби се приема за нисък за такава мярка. Тя беше разрешена на Румъния, но там е засегнато 30% от поголовието. Все пак предстоят тези комуникации“, уточни Танева.

Всички новини по темата вижте ТУК.