Четири животновъдни организации се разграничиха от протестните действия на своите колеги. Това става ясно от отвореното писмо на животновъдите до министър Бозуков.
 
 
Сдружение „Сандански 2005“, Сдружение „Пирин 2009“, Асоциация за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза и Национална асоциация на животновъдите и земеделците 2012 изразиха своето несъгласие към провеждането на протестни действия още в сряда, 22 март, когато животновъди се обединиха в своите искания и застанаха пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ), а след това и пред президентството в търсене на отговори.
 
 
Ден по-късно четирите организации излязоха с отворено писмо до министъра на земеделието и храните.
 
„Приемете подкрепата ни затова, че се отвориха вратите за преговори към браншовите организации и откликнахте на сигналите на фермерите за получаването на пълна прозрачност относно действията на администрацията. По тази причина ние категорично се обявяваме против провокациите и политическия натиск, който се опитват да Ви налагат“, пише в писмото.
 
[news]
В него пише още, че организациите са съгласни с мнението на министъра и за излизане от ситуацията е нужен диалог от двете страни, а не стачки и блокади. 
 
Чрез отвореното писмо животновъдите изразиха и своето несъгласие към предвидените за днес, 24 март, протестни действия в Благоевградска област, като изтъкнаха няколко мотива.
 
„Не желаем да бъдем използвани от представителите на Обединени Български животновъди и не желаем да бъдем използвани за чисто политически действия и интереси точно преди провеждането на парламентарните избори“, заключват те в писмото си.