Министерството на земеделието работи по списъци със земеделски производители, получатели на субсидии, за да се организират доставките за регионалните търговски обекти, които желаят да предлагат местна селскостопанска продукция.

Танева за веригите: Няма да отстъпим от искането си

Аграрният министър Десислава Танева съобщи това днес в интервю за бТВ. В страна има около 25 хил. сезонни производители на плодове и зеленчуци. При това 267 регионални магазини за хранителни стоки вече са проявили интерес за договориране с българските производители на домати и краставици и за да сключване на договори. 

Преди два дни отпуснахме 5 млн. лева в подкрепа за тези обекти за сключени, купени и платени на земеделските стопани продукти, за да подкрепим такъв логистичен канал за достъп до българското производство“, припомни Десислава Танева.

Целта е свежи плодове и зеленчуци, произведени в България, да достигнат до крайните потребители, въпреки затрудненията в стопанския живот, предизвикани от извънредното положение срещу разпространението на коронавируса.

Десислава Танева: „Има разлика, ако продуктът се внесе от 500 км или от полето, което е на 5 км от магазина. Това са несравними неща.“

Министърът отново подчерта, че в други европейски страни подобна практика се прилага по инициатива на самите търговски вериги.

„Практиката е такава в Италия, във Франция веригите го направиха доброволно, за да подкрепят местните си производители. Това запазва поминък на семейства. Това е най-нормалното решение, ако мениджмънтът се чувства обществено отговорен“, коментира Десислава Танева.

Нейната оценка е, че няма конфликт с големите търговски вериги, а определянето на площи за предлагане на български храни в магазините е работещ модел и министерството няма да отстъпи от идеята. 

Предложихме вариант, който не нарушава логистиката за доставки в магазините - да отделят половината от площта на магазините си за български стоки. Всяка верига ще реализира това както пожелание“, обясни министърът. 

Анализите на ведомството са показали, че тази мярка няма да се оскъпи българските стоки във веригите, а след това потребителите ще решат каква продукция да купят.

Както Агри.БГ писа, аграрното министерство подготви проект на постановление на Министерския съвет за стимулиране на предлагането на пресни селскостопански продукти в търговската мрежа, като работи и по проект на закон със съответни задължения за големите търговски вериги.

Първоначално проектът на постановление беше посрещнат с критики от Сдружението за модерна търговия, а на 8 април се проведоха разговори с екипа на Министерството на земеделието за намиране на работещи решения.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Десислава Танева: Може да платим СЕПП по-рано

Нова заповед на министър: Фермерските пазари да работят!

Механизъм срещу кризата: Производители на плодове и зеленчуци се обединиха