Черните ябълки са най-скъпите ябълки в света! Те имат уникален цвят, узряват при определени условия и са изключително редки. Поради това цената им достига 20 долара за бройка, пише Agrointel.ro.

De minimis за преработвателите на ябълки и круши

Наричани Black Diamond (черен диамант), тези ябълки имат много тъмна кора. Цветът й всъщност е интензивно лилав, но изглежда като черен. Дължи се на високото съдържание на антоцианини. Сърцевината й обаче е светла, сходна на това, което познаваме при другите представители на този плод.  

Черни ябълки се отглеждат главно в Тибет. Те са получени от сорта Hua Niu от Нова Зеландия. Донесени са в Китай и са засадени в тибетски райони. Сортът много добре вирее там. Добивите са добри и от това се възползват местните фермери. Този сорт ябълки не се нуждае от торене, устойчив е на студ и разполага с естествена защита срещу вредители.

Друга особеност, която прави Черния диамант много рядък плод, е, че расте в планинските райони на надморска височина 3500 м. Нуждае се от много слънце.

През 2011 г. китайски фермери засадиха овощна градина с площ около 50 хектара. Преди ябълките да се появяват на пазара, те са се грижили за дръвчетата 3 години. Плодовете са готови за прибиране през октомври.

Само 30% от реколтата обаче е годна за пазара.

Тъй като са редки, тези ябълки не са сред най-търсените на пазара. Цената им освен това е много висока. Поради това китайските фермери се стремят да отглеждат разнообразие от сортове и Черен диамант за клиенти с изискан вкус.

В наши дни ябълките с черен цвят на кората се продават по 20 долара бройката. Често се опаковат по 6-8 броя за подарък.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ябълков чипс и европейски опит в производството на сушени плодове у нас

С колко са се увеличили площите с дини и пъпеши за година

Фермерска прогноза: Насажденията с круши ще се увеличават