Едни от най-големите западни фирми купуват от нас, а България внася отвън, разказва пред Агри.БГ производителят и един от най-големите преработватели на сушени плодове и зеленчуци у нас Данчо Кощилаков.

Мнение: Напояването със сондажи е недостатъчно за големи площи

Освен като председател на Асоциация „Български пипер“ Кощилаков е известен и като дългогодишен производител на плодове и зеленчуци. Преди години обаче, поради икономически проблеми и такива с работната ръка, ограничава земеделската си дейност и се захваща с преработка по европейски стандарти. В момента личното му производство е побрано в овощна градина от 530 дка сливи.

Данчо Кощилаков: „Защо сливи? Имах няколко сорта, всичките ги унифицирах и преминах към сорта Стенлей. Той е най-подходящ за сушене. Изкупуваме плодове и зеленчуци и от други производители за преработвателната ни дейност.

96% от продукцията, която произвеждаме, я изнасяме. Само около 4 % продаваме на вътрешния пазар. 

Имаме изградени контакти през последните години и успяваме въпреки пандемията да поддържаме едно нормално ниво на производство. Не сме затваряли нито за ден и не сме намаляли заплатите на хората, нито тяхната бройка." 

Основният пазар за сушените продукти на Кощилаков е в Западна Европа, успял е да пробие неколкократно дори на американския пазар. В предприятието му се сушат както био, така и конвенционални сливи, капия, домати, арония, малина и други. Но може би най-атрактивният продукт е ябълковият чипс

Данчо Кощилаков: „Произвеждаме ябълков чипс и го пласираме в компактни опаковки в голяма търговска верига у нас. Те купуват малки количества за няколко техни магазини. Ябълковият чипс не е сирене или кисело мляко, което всеки ден се търси, но е 100% натурален и безвреден продукт, идеална алтернатива на картофения чипс особено за децата.“

Един пакет ябълков чипс съдържа 3 пресни ябълки. Уникалното в него е, че не се пържи, а суши, а текстурата е като на познатия чипс. Произвежда се без консерванти и без добавена захар.

Въпреки големия обем на производство и високите стандарти Кощилаков споделя, че на родния пазар вносът взима превес, а неговата стока намира добър такъв навън.

"Сушената ни слива почти изцяло я изнасяме. В същото време нашите продавачи тук внасят отвън. Не че нашите цени са по-високи, но така си преценяват. Ние продаваме на международни установени цени. Те не могат да купят на по-ниска цена от тази, която ние предлагаме. По всички показатели отговаряме на търсеното високо качество", заявява производителят.

По думите му, ако искаш да си успешен и да се развиваш, не може да бягаш от качеството и от реалността. Затова неговата фирма копира най-успешните европейски модели в производството и ги прилага у нас.

Овощната градина е в непосредствена близост до преработвателното предприятие – на около километър разстояние.

И това не е случайно, а с цел оптимизиране на работния процес. „Като ходим за собствена сметка в чужбина, копираме опит. Това е много важно, не да се мъчим и чудим кое и как, не да измисляме колелото, а да го ползваме по най-добрия начин", категоричен е Кощилаков. 

Данчо Кощилаков: „Сушилните са до сливовите насаждения, защото има една тънкост – един килограм изсушени сливи се получават от четири килограма свежа продукция. Един тир с 20 тона, ако го закараш до Бургас примерно, ще струва доста пари и ще е с около 5 тона свежи сливи. Но ако оттук натоваря един тир с изсушена вече слива и го закарам където и да е, ще побере 80 тона сливи. По-добре производството да е близо до суровината, а пък готовият продукт можеш да го караш до другия край на света. Транспортните разходи също влизат в себестойността на стоката.

Техниката, която прилагаме при нас, е от Франция. Французите са най-добрите в сушените сливи в Европа. 

Нашите машина са френски, италиански, сръбски и отчасти български. Всичко сме закупили предимно от Италия и Франция. Дори дървените летви, на които се хваща мрежата нераждавейка, сме ги купили от Франция. По дървото, от което ги правят французите, няма ни един сък. Понякога са дълги по 2 м, леки са, защото така трябва да бъде. Внасят дървото от Африка, специален вид е. Излиза ни по-евтино да го купим от тях, отколкото ако купим такива летви в България."