За една година са засадени 37,2% повече площи с пъпеши и 24,7% повече площи с дини. Най-голям е отливът в площите с ягоди на открито – минус 34,7%, и доматите на открито – минус 18,4%. Това сочат последните оперативни данни на Министерството на земеделието.

Зеленчукопроизводител: Пазарът на пипер се раздвижи

Към 6 август се отчита ръст на производството на картофи и пъпеши спрямо година по-рано, съответно с 9% и 10,5%, като и при двата продукта има увеличение на средните добиви. 

На този етап от кампанията по-високи са и добивите при пипера на открито и дините. Поради по-късното прибиране на реколтата през настоящата година продукцията изостава на годишна база. 

При реколтирани близо една трета от засадените площи производството на домати възлиза на 9,4 хил. тона. 

Събраната продукция от ягоди от настоящата реколта е с около 37% по-ниска от предходната година заради по-малкото реколтирани площи и намаление на средния добив.

Площи и производство на домати в оранжерии, краставици и зеле 

До момента в оранжериите са добити 25 910 тона домати и 30 993 тона краставици. В ход е второто зареждане с краставици и домати в оранжериите. Прибрани са 3 669 тона краставици от открити площи (включително корнишони) и 8 288 тона зеле.

Площи и производство от трайни насаждения 

Събраната продукция от вишни, череши и сливи нараства с между 14,4% и 52% спрямо същия период на предходната година. Тук фактор е увеличението както на реколтираните площи, така и на средните добиви. 

На този етап производството на круши, малини, праскови и кайсии изостава с между 7,9% и 61,3% спрямо миналогодишното. При крушите, кайсиите и прасковите това е отчасти заради по-късното прибиране на реколтата, а при малините – изцяло в резултат на по-ниския среден добив. 

В начална фаза е събирането на продукцията от ябълки, като са реколтирани 8 ха и са добити 66 тона.

Площи и производство от етерично-маслени култури 

Данните към 6 август сочат, че производството на лавандула е с 3,1% повече на годишна база в резултат на повечето реколтирани площи – с 22,5%.

Тютюн

В началото на месец август производството на тютюн тип „Ориенталски“ е с 8,3% повече на годишна база заради по-високия среден добив. При тип „Вирджиния“ увеличението е с 53% заради повече реколтирани площи. При тютюна от тип „Бърлей“ се отчита по-ниска продукция – с 26,8%, поради намаление на средните добиви и реколтираните площи.