По време на извънредното положение имаше отзвук от Русия, че ще свалят ембаргото, но това не се случи. През последните дни износът на черешата е основно към Румъния, каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Слави Трифонов, член на управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България.

Череши: Повече пунктове за изкупуване и жандармерия край градините

Трифонов сподели, че въпреки трудностите, черешовата реколта ще е много добра и вече се готви по-значителен износ. Тъй като количествата са по-малки, през последните три дни износът е основно към Румъния, обясни браншовикът.

"Вече почваме да се готвим за череша, която издържа на по-дълъг транспорт до Европа и арабските страни", съобщи производителят.

Слави Трифонов: ”Износът към Русия беше основен пазар. През 2013 г. изнесохме около 35-40 камиона за там. Ние сме една група от десетина производителя. Всичко това сега няма къде да го продадем. Ние се борим за връщане на руския пазар. Ембаргото е проблемът, не ни пускат, не можем директно да изнесем. Настояваме това да отпадне. Българските институции ни подкрепят за руския пазар. 

По време на извънредното положение имаше лек отзвук от Русия, че ще свалят ембаргото, но не се получи. 

В тази ситуация трябва да отпаднат част от протекционистичните мерки на отделните държави. Ние имаме традиционни връзки в Русия и пазарът там е по-малко претенциозен. Сега ни отнема много време подготовката на стоката и това коства допълнително сили. 

Браншовикът изложи и възможностите за развитие на нови пазари за българското производство. Той отбеляза, че в Китай например вече се изнасят сокове от България, предимно череша и арония и посочи, че се работи в посока задълбочаване на връзките с азиатската страна.

Според Трифонов онлайн търговията има ясно бъдеще и е друга добра възможност за пазар, който все повече ще се развива. Въпреки изградените търговски канали, потребителите се възползват от удобството на директните доставки.

Ние се стремим да предлагаме все повече, за да се продава българската череша и да редуцитаме вноса. Има и гръцка череша, но преобладава българската, заяви още Трифонов.


Той коментира и ситуацията със сезонните работници. По думите му затруднения с работната ръка е изпитвал сектора до миналата година, но тази година нещата са по-добре. Сред берачите тази година имало и доста българи, завърнали се от чужбина, заради пандемията.

Слави Трифонов: “Има, обаче там е малко рисково и взимаме специални мерки. В Южна България някои от работниците, които се завърнаха от Гърция, са от много силно заразени региони и сме много предпазливи. Разделяме ги на семейства, ползваме и много дезинфекция."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Зеленчукопроизводител: Като е домат, да е червен

Лозаро-винари: Липсва дългосрочна държавна стратегия за сектора

Голям потенциал за добив на рапица в Добруджа