Тежка суша мъчи посевите в Североизточна България още от есента. Но дори при тези условия рапичната генетика на Еуралис Семена издържа на стреса. Опитни полета в землището на село Изворово, община Генерал Тошево са засети с два конвенционални хибрида. 

Отлична рапица в Бургаско – без синя китка

Въпреки екстремната липса на влага растенията изглеждат добре – здрави са, оформят шушулки и ще дадат зърно, благодарение на високата си устойчивост на абиотичен стрес.

„На полето на нашия домакин Иван Балабанов е засят хибридът ЕС Вито. Предшественикът тук е пшеница. Агротехническите мероприятия, които сме извършили по време на вегетация, са продълбочаване, дискуване, предсеитбено торене с 25 кг физически Амофос. След това имаме две третирания с инсектициди. Проблемът беше много сухото време от началото на вегетацията“, обяснява Мариян Михайлов, търговски представител на Еуралис Семена за Добрич и Силистра.

Специфичното за полетата на г-н Балабанов е, че не е орано, а само продълбочено и дисковано. 

„Напролет е направено първо третиране с 10 кг амониев нитрат. Следва едно пръскане инсектицид с бор. След това още 10 кг амониев нитрат. Тази година на полето не е третирано с фунгицид. За този посев предвиждаме още едно третиране с инсектицид и още едно третиране с Бор“, казва Михайлов.

Хибридът на Еуралис Семена – ЕС Вито, е на българския пазар вече 2-3 години и се представя доста добре. 

„Като добив и заложби има доста голям потенциал. Всички наши рапици са добре насочени. Имат ген за устойчивост на фома. Много добра толерантност на склеротиния, до 49% съдържание на масло. В ЕС Вито имаме генетически заложен и селектиран ген Огура, който се извлича от черна ряпа за устойчивост на разпукване на шушулките“, посочва представителят на френския кооператив.

Повече за портфолиото на фирма Еуралис може да откриете на euralis.bg, както и от регионалните представители в страната.