Черешоберът в Кюстендил започна официално днес, 1 юни. Няма констатирани нарушения в първия ден от черешовата кампания в региона, съобщиха от полицията, предаде БТА.

Череши: Повече пунктове за изкупуване и жандармерия край градините

Кметът на Кюстендил Петър Паунов очаква предложения от производителите на череши в общината за това къде да се направят тържища, за да има по-добра реализация на продукцията. Това стана ясно на заседание на Общинския съвет в града преди дни.

"Една от задачите на общинската администрация ще бъде спазването на движението на берачите", каза Паунов, цитиран от Дарик.

От днес в охраната на черешовите масиви в региона участват служители на реда. Все още няма изградени пунктове за изкупуване на череши, очакваме това да се случи в следващите няколко дни. Няма и активно започнал черешобер, допълниха от полицията.

В момента се извършват обходи в населените места и районите с черешови насаждения, има и изградени контролни пунктове, където се изискват документи за покупка или собственост на транспортирани плодове.

От средата на месеца, когато се очаква да започне активният черешобер, в охраната ще се включат и сили на жандармерията“, информираха властите.

Според общинския съветник Валери Йовев, който е и производител на череши, до десетина дни в общината се очаква да пристигнат около 500 души, които ще се включат в кампанията като берачи. „Празник на черешата“ през тази година ще има, но в него ще участват само местни занаятчии и черешопроизводители", отбеляза кметът Петър Паунов.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Богата реколта от череши в Кюстендилско, но кой ще ги бере?

Производител: Не предпочитам да работя с търговските вериги

Юни 2020: Спасение или неприятности носят очакваните валежи?