Обмисля се разполагането на повече пунктове за изкупуване на череши в Кюстендилска община през тази година, за да се избегне струпването на много хора на едно място, като мярка срещу разпространението на коронавируса COVID-19.

Полицаи в операция за охрана на розите и черешите

За организацията на черешовата кампания кметът на Кюстендил Петър Паунов разказа пред БТА. По думите му, ако има пазар, ще се търсят подходящи публични места - площади, които да гарантират сигурността и здравето на хората, но и да не създават предпоставки за струпване на много хора.

Традиционно в черешовите блокове и по дворовете няма да има пунктове, а за охраната на масивите ще се грижат полиция и жандармерия, каза Петър Паунов.

"Празник на черешата" през тази година няма да има в традиционния му формат, отбеляза кметът, но подчерта, че не се изключва възможността да се осъществи по-разширено предлагане за желаещи купувачи от цялата страна, с културна програма.

Петър Паунов: "Ще създадем условия за непосредствено достигане до производителя и възможността всеки да може да си купи череши. Ще се постараем, където е възможно, да бъдат откривани тържища, ще оказваме съдействие, за да може продукцията да бъде предлагана на крайния потребител."

Кметът на Кюстендил допълни, че сигурността ще бъде гарантирана по време на кампанията.

Предстои да се детайлизира работата с берачите, превоза им, както и контактите помежду им. В предстоящите срещи ще участват и представители на Районната здравна инспекция (РЗИ) и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).