Гледам да съм наобратно на масовата вълна и това е моята успешна формула, споделя пред Агри.БГ зеленчукопроизводителят от варненското село Тополи Красимир Димитров.

Производител: За ягодите тази година е най-добрата

Красимир и брат му Дамян решават да се заемат със зеленчукопроизводство преди повече от 20 години. Днес имат многообразно зеленчуково стопанство от 17 декара. Седем от тях са оранжерии.

В производството си братята залагат най-вече на салати през зимата и на домати и пипер през лятото. Реализират продукцията си чрез директни продажби на варненски пазар. Красимир споделя, че специално при производството и търговията на домати предпочита червения.

Пазарът от две години стана розов. Дори вносът стана розов. А има хора, които търсят червен домат и аз им го предлагам. Гледам да съм различен, споделя фермерът.

Красимир Димиров: "Отглеждам червен и розов домат, но аз лично предпочитам червения. Розовият домат е от вносни семена, не от селсия си, наш домат и е същият, само че с различен цвят. Няма разлика във вкуса. Има българско семепроизводство, но предимно е внос. Освен това червеният домат е по-високодобивен."

Доматите в градината на братя Димитрови са без кол и причината за това е нуждата от оптимизиран труд, понеже работната ръка в района не достига.

"Преди сеехме високостеблени домати, но като няма работна ръка, е трудно. От две години сеем безколови домати по тази причина. При тях добивът е по-малко, но можем да го поемем като работа. Тук при нас до май месец имаш хора и в един момент всички заминават по курортните комплекси.

Вдигането на минималната работна заплата доведе и до по-високи цени при плащането на сезонен труд. Това е хубаво, но аз не виждам от около 5 години цените в земеделието да са се променили", коментира зеленчукопроизводителят.

Красимир Димитров: “В един момент производството става нерентабилно за нас, малките, а по-рентабилно за големите, високотехнологични оранжерии, хоито са с пъти по-голям добив. Има огромна разлика в произведеното от земята и хидропонното производство. При второто се вади по 60 тона от декар краставици. При нас е около 5-6 тона от декар. 

Нека да си кажем честно - какво се произвежда и какво ядем.

Производителят споделя, че и тази година очаква добра реколта и че нещата вече са се стабилизирали, а клиентите са се върнали в пълния си обем. Дългогодишният опит е довел Красимир до извода, че най-добра печалба от доматената продукция получава през август.

Красимир Димитров: “Ние тук сеем по-късно. При нас есента е по-добре заради морето. Пролетта тук е по-студена, а есента ни е по-дълга без слани. През май и юни гърците почват да чистят оранжерии и заливат пазара, оттам пада и цената на домата у нас. Около август обаче това се стабилизира и цените тръгват нагоре. Аз гледам тогава да е моят пик.

Тази година се опитвам да използвам повече биологични препарати, за да съхраня нормалната флора в почвата. Нямам идея да влизам в биологичното производство, но залагам на по-малкото третиране.

За нематоди и кореново гниене използвам гъбни препарати, за да не третирам с  химикали. Около 2000 лв. отидоха само за това, но предпочитам да не си тровя почвата.

Ние сме вече 20 години по пазарите и сме си изградили имидж, имаме си клиенти. На пазара има възможност сами да сортираме качеството и да предлагаме на различни цени. По борсите продукцията е смесена и ти дават една цена за всичко. Когато сме с директен пазар, е по-добре за клиента, защото знае какво купува. По-добре е и за нас, защото имаме различни цени за различното качество."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пререгистрация: Срокът се удължава до 15 юни

Субсидии: Още 18 млн. лв. за обвързана подкрепа

Директни плащания и ПРСР: Ще изяде ли инфлацията от парите на фермерите?