Чешката република очаква обща реколта от зърно от малко над 8 милиона тона тази година. Тези резултати са наравно с миналогодишната реколта или с 6,4% над средната стойност за пет години, съобщи местната статистическа служба, пише AgriCensus.

Зърнопроизводителите също ще получат субсидиране по третата кризисна мярка

Данните към средата на месец септември прогнозират, че реколтата от пшеница ще достигне малко над 5 милиона тона, включително 4,9 милиона тона зимна пшеница.

Очакваше се обаче царевицата да бъде с 38,9% по-малко от миналата година - около 604 000 тона.

„Тазгодишната обща реколта от зърнени култури, включително царевица за зърно, надхвърля петгодишната средна стойност с шест процента. Тя надхвърля 8 милиона тона и е сходна с миналогодишните резултати“, каза Радек Матейка от чешкото аграрно министерство. 

По думите му тази година чехите са заложили повече на основните зърнени култури, което и обяснява по-ниската прогнозна реколта от царевица.

Реколтата от рапица се очаква да се увеличи спрямо миналата година, благодарение на по-високите добиви, които нарастват с 12,7% до 1,2 милиона тона. 

Производството на соя се очаква да достигне 66 000 милиона тона, което е ръст от 27,9%. А това на слънчогледа да достигне до 57 000 милиона тона, което е ръст от 8,9%.