„Няма нови случаи на АЧС в област Добрич. В страната последно получихме сведение за регистриран случай на територията на област Габрово. Всички констатирани случаи са при диви прасета. Продължава спазването на мерките, които са разписани“, съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич д-р Анелия Андонова, директор на ОДБХ.

Мъртво диво прасе насред морския бряг на Балчик

 

Тя информира, че се очакват резултатите от пробите на диво прасе, за което е бил подаден сигнал през почивните дни. Касае се за труп на диво прасе – около 20 кг, силно разложен, който е бил изхвърлен в района на Нов плаж в Балчик, поясни директорът на ОДБХ Добрич.


Съвместно с ДФ „Земеделие” продължава контролът и проверките на стопаните, получили средства за дезинфекция на задни дворове. До момента няма установен случай на ново зареждане в дворове, чийто стопани са били обезщетени с по 300 лв. за обеззаразяване на стопанствата си.

По време на заседанието областният управител Красимир Кирилов припомни, че е забранено пасищното отглеждане на прасета, както и че е в сила забраната за организиране и провеждане на пазари на свине. 

 

Всички новини, свързани с АЧС, вижте ТУК